Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada septembrī ir uzsākusi kriminālprocesu par "aplokšņu" algu izmaksu kuģu būves un metāla konstrukcijas izgatavošanas uzņēmumā, portāls "Delfi" uzzināja dineestā.

Dienestā skaidroja, ka VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada decembrī Rīgā veica piecas kratīšanas kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās un automašīnā. Kratīšanu laikā tika atrasta un izņemta skaidra nauda vairāk kā 12 000 eiro apmērā, algu izmaksu saraksti, aploksnes ar personas datiem un summām, shēma ar naudas līdzekļu paskaitījumiem, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, tika noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2019. gada janvāra līdz 2020. augustam grāmatvedības reģistros nav pilnā apmērā uzrādījis darba samaksu, un neuzskaitīto un neaprēķināto darba algas daļu ir izmaksājis skaidrā naudā. Uzņēmumā kopā tika nodarbināti ap 80 darbiniekiem.

Valstij nodarītā zaudējuma apmērs nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 217.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, proti, par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu, ja tas izdarīts ievērojamā apmērā. Krimināllikums par šādu pārkāpumu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!