Foto: Shutterstock
Tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pieņemts lēmums darbnespējā esošo tiesnesi Dzintru Zemitāni aizstāt ar rezerves tiesnesi Anitu Grāvīti.

Tiesnesis Erlens Ernstons lietas dalībniekus informēja, ka ar 25. novembrī Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas priekšsēdētājs rezolūciju tiesnese Zemitāne aizstāta ar tiesnesi Grāvīti. Līdz ar to krimināllietu kopš šī brīža iztiesās tiesnešu sastāvs – tiesnesis Ernstons, tiesnese Aiga Freimane un tiesnese Grāvīte. Lietas iztiesāšanu plānots pabeigt šajā sastāvā.

Ņemot vērā esošos apstākļus un procesa dalībniekiem noteiktās tiesības pieteikt noraidījumus tiesas sastāvam, tiesnesis Ernstons noskaidroja, vai lietas dalībniekiem noraidījumu nav.

Tā kā nevienam no lietas dalībniekiem noraidījumu tiesas sastāvam nebija, otrdien, 26. novembrī, krimināllietā turpinājās tiesas debates.

Savas debašu runas turpināja teikt apsūdzētie.

Jau ziņots, ka 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ir vērienīgākā tiesas prāva Latvijas vēsturē. Krimināllietas pirmstiesas izmeklēšana ilga aptuveni divus gadus un tiesā nonāca 2015. gada 8. decembrī, bet tiesas izmeklēšana tika sākta otrajā nozīmētajā tiesas sēdē – 2016. gada 1. martā. Līdz ar to tiesas process patlaban ilgst aptuveni trīs gadus un astoņus mēnešus.

Tiesneses Dzintras Zemitānes darbnespējas dēļ kopš septembra vidus nav notikušas ieplānotās Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesas sēdes. Nākamā tiesas sēde paredzēta 26. novembrī.

Tiesu administrācijā portālu "Delfi" iepriekš informēja, ka tiesvedības laikā, no 2016. gada 1. marta līdz 2019. gada 18. septembrim, nopratinātas vairāk nekā 450 personas un pēc procesa dalībnieku lūguma tiesas sēdē tās pratinātas pat atkārtoti.

Patlaban lietā ir pabeigta tiesas izmeklēšana, procesa dalībniekiem doti divi mēneši, lai sagatavotos tiesas debatēm, kuras jau ir sāktas. Tiesas debates ir viens no noslēdzošajiem posmiem krimināllietas iztiesāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!