Foto: DELFI

Otrdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa pulksten 10 turpinās uzklausīt lieciniekus tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā.

Uz tiesas sēdi piektdien, 2. septembrī, bija ieradušies septiņi aicinātie liecinieki, taču tiesa paspēja nopratināt vien sešus. Septītais uzaicinātais liecinieks bija "Maxima" lielveikala apsargs, kuru tiesa nesāka pratināt laika trūkuma dēļ – lietas dalībnieki pieļāva, ka viņa pratināšana varētu ilgt vairāk nekā stundu.

Līdz šim tiesa uzklausījusi tos cietušos, kuri bija ieradušies pēc tiesas aicinājuma. Atsevišķi cietušie uz tiesas sēdēm tiem paredzētajā laikā neieradās, tāpēc tiesai viņi būs jāaicina atkārtoti vai jāpiemēro piespiedu atvešana uz sēdi.

Piektdienas sēdē viens no lieciniekiem – uzņēmuma "Maxima Latvija" bijušais Īpašumu pārvaldības departamenta direktors Aivars Bārbals – liecināja, ka ēkas Priedaines ielā 20 celtnieki uzņēmumam "Maxima Latvija", kas bijis veikala nomnieks, devuši garantiju, ka ūdens tecēšana veikala telpās nav bīstama un neapdraud lielveikala ekspluatāciju.

Bārbals tiesā liecināja, ka ēkas projektēšana un būvniecības organizēšana bijusi uzņēmuma "Homburg Zolitūde" kompetencē. 2011. gadā "Homburg Zolitūde" nodevusi telpas ekspluatācijā, bet "Maxima Latvija" telpas pieņēmusi. Tā gada rudenī veikals tika atvērts un ticis ekspluatēts tā, kā tas bijis paredzēts. 2012. gada sākumā "Homburg Zolitūde" sācis otrās kārtas būvniecību.

Bārbals tiesai skaidroja, ka saņemtā dokumentācija liecinājusi, ka "Homburg Zolitūde" bija jānodrošina, ka otrās kārtas būvniecībā netiek netraucēta ēkas pirmās kārtas ekspluatācija.

Tāpat SIA "Gartens" labiekārtošanas strādnieks Nils Rubenis tiesā piektdien sacīja, ka traģēdijas dienā un īsi pirms tās uz jumta varēja atrasties no 500 kilogramiem līdz tonnai smagi būvmateriāli. Rubenis atminējās, ka uz jumta notikuši sagatavošanās darbi bruģa likšanai, melnzemes līdzināšana un augu stādīšana. Traģēdijas dienā uz jumta neesot atradusies nekāda tehnika, bet būvmateriāli celti ar celtņa palīdzību.

SIA "Gartens" uz sabrukušās ēkas jumta veicis labiekārtošanas un apzaļumošanas darbus, lai izveidotu tur paredzēto dārzu. Uzņēmuma apzaļumošanas darbu vadītājs Juris Pučurs tiesā liecināja, ka visi būvmateriāli tikuši celti ar ceļamkrānu. Turklāt katra materiālu krava, kas pacelta, iepriekš nosvērta, lai nepārsniegtu vidējo pieļaujamo svaru – 1,5 tonnas. Darbu vadītājs teica, ka vairāki melnzemes maisi vienlaikus uz jumta netika novietoti. Tie tikuši celti pa vienam un uzreiz pielietoti. Savukārt bruģa paletes, ja uzreiz netika izmantotas, varēja atrasties tikai speciāli noteiktās vietās, kas iepriekš saskaņotas ar uzņēmuma "Re&Re" darbu vadītāju.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!