Foto: LETA
No 162 463 bezdarbniekiem, kas bija reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) 2010.gada 31.decembrī, 10,5% ir pirmspensijas vecumā, informēja NVA Informācijas nodaļā.

Kopējais pirmspensijas vecuma bezdarbnieku skaits, salīdzinot ar datiem 2009.gada 31.decembrī, ir nedaudz sarucis - par 287 cilvēkiem, bet ir samazinājies arī kopējais bezdarbnieku skaits, tāpēc pirmspensijas vecuma bezdarbnieku īpatsvars, salīdzinot ar 2009.gada 31.decembra datiem, ir pieaudzis par 0,8%.

Pirmspensijas vecumā ir vairāk bezdarbnieces sievietes nekā vīrieši, pērn decembrī darbu meklējušas 9475 pirmspensijas vecuma sievietes un 7634 vīrieši.

Kopumā vislielākais ir ilgstošu bezdarbnieku īpatsvars - 37,8%, salīdzinoši liels ir arī jauniešu bezdarbnieku vecumā no 15 līdz 24 gadiem īpatsvars - 14,3%, trešajā vietā seko pirmspensijas vecuma bezdarbnieki.

Jau ziņots, ka Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredz pensionēšanās vecuma paaugstināšanu līdz 65 gadiem gan vīriešiem, gan sievietēm.

Kā informēja LM Komunikācijas nodaļā, plānots, ka, sākot ar 2016.gadu, to pakāpeniski paaugstinās par pusgadu, līdz 2021.gadā pensionēšanās vecums sasniegs 65 gadus.

Līdz ar vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanos attiecīgi pieaugs arī pensionēšanās vecums tiem cilvēkiem, kuriem ir tiesības pensionēties piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma, - piecu un vairāk bērnu vecākiem, bērna invalīda vecākiem, politiski represētiem cilvēkiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem. Plānots, ka arī šiem cilvēkiem pensionēšanās vecums pakāpeniski pieaugs, sākot ar 2016.gadu, līdz 2021.gadā tas sasniegs 60 gadus.

Tāpat plānots ar 2016.gadu paaugstināt arī minimālo apdrošināšanas stāžu no desmit līdz 15 gadiem, mudinot iedzīvotājus godīgi veikt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, tādējādi mazinot ēnu ekonomikas īpatsvaru. LM uzsver, ka ilgāks darba stāžs nodrošina lielāku vecuma pensijas apmēru.

Izmaiņas likumā ir izstrādātas, pamatojoties uz pērn valdībā atbalstīto "Koncepciju par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā".

Patlaban tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par desmit gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!