Foto: DELFI
Pirms 10 gadiem siltā jūnija dienā Rīgā, Daugavmalā uz AB dambja, tika "silti izvadīti" jeb simboliski sadedzināti iespējamie valsts izzadzēji: ar ilustratīvu korupcijas un ofšoros reģistrētu labumu kasti liesmām atdots "trejgalvīgais jods". Pasākumā piedalījās virkne sabiedrībā zināmu cilvēku un vairāki tūkstoši cilvēku no tautas.

2011. gada pavasarī Latvijas sabiedrībai bija lūzis vadzis: vispirms Saeima neatbalstīja toreizējā deputāta un uzņēmēja Aināra Šlesera izdošanu kriminālvajāšanai, kam sekoja tautas nobalsošana un toreizējā Valsts Prezidenta Valda Zatlera lēmums par 10. Saeimas atlaišanu. 2011. gada 28. maijā Zatlers savā TV uzrunā pauda, ka Latvijai demokrātisku apdraudējumu veido triju cilvēku milzu ietekme uz valstī pieņemtajiem ekonomikas un politikas lēmumiem. Vārdos neviens netika saukts, tomēr netiešas norādes liecināja, ka runa ir par Aināru Šleseru, Aivaru Lembergu un Andri Šķēli.

Tā paša gada 8. jūnijā grupiņa aktīvistu saposās pasākumam, kam deva nosaukumu "Oligarhu kapusvētki". Sarīkojumu toreiz organizēja humorists Viesturs Dūle, tagad pazīstams kā Zuarguss. Viņš un domubiedri toreiz pauda, ka simboliskais oligarhu izvadīšanas pasākums kļūs par sākumu nopietnām aktivitātēm un pārmaiņām valstī.

Portāls "Delfi" uzrunāja vairākus šī pasākuma dalībniekus, jautājot, kā viņi raugās šodienas acīm uz Lemberga 1. instances tiesas spriedumu. 

Zuarguss: "Pārdomīga man šī diena..."

Kādreizējais humorists, tagad mācību uzņēmuma "11humans" Zuarguss vadītājs pauž prieku par to, ka simboliskais process ir ar šādu panākumu. Viņš pats, izlasot ziņu par Lemberga spriedumu, jutis pārsteigumu: "It kā būtu paziņots, ka Burtnieku pils tomēr ir atradusies..."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!