2020. gada vārds – "sejauts", nevārds – "vaibs", un spārnotākais teiciens – "mēs paliekam darbā jūsu dēļ, jūs paliekat mājās mūsu dēļ", – ikgadējos akcijas rezultātus 18. reizi pirmdien, 25. janvārī, paziņoja Rīgas Latviešu biedrības (RLB) valde.

Kā norādīja laikraksta "Diena" žurnālists un publicists Egīls Zirnis, šī tradīcija šogad sasniedza pilngadību.

Nominācijā "Gada teiciens" par titulu sacentās premjera Krišjāņa Kariņa (JV) novembra nogalē paustā frāze: "Draugi, nav labi!", kā arī jūnijā paustā atziņa – "Divi metri nekur nepazudīs", kā arī Valsts prezidenta dzīvesbiedres Andras Levites aprīļa sākuma uzrunā izskanējusī doma: "Pašlaik mēs visi atrodamies vienā laivā, bet dažiem ir jāairē."

Tāpat uz gada teiciena titulu pretendēja "Aitai plāns B (ir) vienmēr", ko tulkotāja Evija Liparte pamanījusi sociālajā medijā "Facebook". Nominācijā uzvarēja un par 2020. gada spārnotāko teicienu kļuva martā izskanējušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta aicinājums — "Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!"

"Par 2020. gada nevārda finālistiem atzīti: "ekrānšāviņš", ko vēlams aizstāt ar vārdu "ekrānuzņēmums"; "podkāsts", kā vietā, lai izvairītos no neērtībām, "o" izrunājot kā divskani, labāk lietot vārdu "raidieraksts". Uz titulu "Gada nevārds" pretendēja arī "mājsaimniecība" ar pamatnozīmi — saimniecības (privātai, arī individuālai, ģimenes lauksaimnieciskai ražošanai paredzēta zemes platība līdz ar attiecīgajām celtnēm, inventāru, lauksaimniecības dzīvniekiem) darbu kopums vai personiskā dzīvojamā māja, dzīvoklis, ar tiem saistītais priekšmetu un darbu kopums — nepareizi lietota vārda "saime" vai jaunvārda "mājsaime" (kopums, ko veido cilvēki un kam ir kāda kopēja pazīme, kopējas īpašības, piemēram, saista radniecība vai mājoklis) nozīmē," medijiem paziņoja RLB Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs.

Nevārda titulu ieguva vārds "vaibs", ko ieteicams aizstāt ar vārdiem "gaisotne" un "noskaņa".

Literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane, runājot par gada nevārdu, sacīja, ka vārdi, kas cīnījās par titulu, iezīmēja iesakņojušos tendenci – dzīve skrien vārdiem pa priekšu. Proti, jaunām parādībām tikai pēc tam piemeklē atbilstošu vārdu. Vienlaikus Kolmane norādīja, ka "nav sliktu vārdu, vārds "vaibs" ir žargons".

Uz titulu "Gada vārds" pretendēja šādi nominanti: "mājsēde" (pārvietošanās ierobežojumi ārpus dzīvesvietas), "kovidioti" (apzīmējums ļaudīm, kam šī vārda lietotāja ieskatā ir atšķirīgs viedoklis par vīrusa SARS-CoV-2 izraisīto sērgu), "burbulis" ar jaunu nozīmi — tuvējais informācijas un cilvēku saskarsmes loks, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību.

Nominācijā uzvarēja vārds "sejauts" — to lieto "mutes un deguna aizsega" vietā.

Žūrijā, izvērtējot pieteikumus nominācijām, strādāja literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane (Latvijas Rakstnieku savienība), filoloģe un "Latvijas Avīzes" kultūras žurnāliste Linda Kusiņa-Šulce, literārais redaktors, tulkotājs un terminologs Aldis Lauzis, tulkotājs un RLB Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, sociolingviste, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece Vineta Poriņa, komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, literatūrzinātniece, Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova, valodnieks, LU profesors un LZA akadēmiķis Andrejs Veisbergs, un laikraksta "Diena" žurnālists un publicists Egīls Zirnis.

Akciju – noteikt gada vārdu, nevārdu un spārnotāko teicienu – aizsāka 2003. gadā.

Jau šobrīd ikviens iedzīvotājs ir aicināts titula "Gada vārds, nevārds un spārnotākais teiciens" cienīgus vārdus un teicienus sūtīt uz e-pasta adresi gadavards@inbox.lv. Ar citu gadu uzvarētājiem iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!