Foto: Saeimas administrācija

Es neteiktu taisnību, ja apgalvotu, ka 2023. gada budžets ir ideāls, bet tas ir līdzsvarots, ņemot vērā sabiedrības daudzās vajadzības, piektdien, 17. februārī, Saeimas ārkārtas sēdē, kurā deputāti pirmajā lasījumā skata šā gada budžetu, uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Uzrunā deputātiem premjers atzina, ka viņš neteiktu taisnību, apgalvojot, ka šis "visos parametros ir labākais vai ideāls budžets". Tajā pašā laikā Kariņš uzsvēra, ka 2023. gada budžets ir līdzsvarots, ņemot vērā sabiedrības daudzās vajadzības.

"Ne tikai izglītībai un veselības aprūpei vajag naudu. Mūsu sociālās labklājības sistēmai vajadzīga nauda, valsts pārvaldei nepieciešama nauda utt.," teica premjers.

Runājot par papildus naudas piešķīrumu šā gada budžetā, Kariņš sacīja, ka pirmajā vietā 2023. gada budžetā ir drošība un aizsardzība – gan militārā, gan iekšējā drošība. Kā piemērus viņš minēja patlaban Saeimā skatīto Valsts aizsardzības dienestu, aizsardzības sistēmu iegādi utt.

Otrā pozīcija, kurā plānots ieguldīt visvairāk, pēc Kariņa teiktā, ir veselības aprūpe, kurā papildus tiks ieguldīti ap 805 miljoniem eiro. "Vai ar to būs pietiekami? Nē. Vai tas ir solis absolūti pareizā virzienā? Jā," secināja Kariņš.

Savukārt trešā joma, kurā plānots ieguldīt papildus finansējumu, ir izglītība, zinātne un pētniecība. Viņš informēja, ka zinātnes bāzes finansējums augs par 18%, tāpat paredzēta nauda augstskolām, pedagogu algām, kur vidējā termiņā ieplānoti ap 100 miljoniem eiro.

Tāpat Kariņš uzsvēra, ka ekonomikas transformācija ir iespējama, ja darbs ritētu mērķtiecīgi un esošie apstākļi tiktu mainīti.

"Izglītības sistēmai un veselības aprūpes sistēmai ir jāiziet paralēlās transformācijas, ko izgāja jau administratīvi teritoriālā reforma. Viena sistēma ir sakārtota, bet tagad paralēli jāsakārto nākamās divas. Tās sakārtojot, būs aizvien jēgpilnāk ieguldīt vairāk naudas," skaidroja premjers.

Jau vēstīts, ka 2023. gada budžeta ieņēmumi tiek plānoti 12 721 099 842 eiro apmērā, bet izdevumi - 14 672 520 291 eiro apmērā.

Salīdzinājumā ar 2022. gada budžeta plānu, šogad paredzēts ieņēmumu palielinājums par 2,025 miljardiem eiro, kā arī izdevumu palielinājums par 2,233 miljardiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!