Foto: DELFI

70.7% tiesnešu uzskata, ka Tieslietu ministrija (TM) negatīvi ietekmē tiesu sistēmas neatkarību, 10. maijā, Augstākās tiesas (AT) rīkotajā preses konferencē sacīja Latvijas Universitātes (LU) Antropoloģijas studiju nodaļas vadošā pētniece Aivita Putniņa.

Vien 6,9% aptaujāto tiesnešu atzina, ka TM tiesu sistēmas neatkarību ietekmē pozitīvi, 2,4% uzskata, ka tā nemaz neietekmē, savukārt 20% respondentu bija grūti pateikt, liecina Aivitas Putniņas un Māras Alksnes veiktais pētījums.

Vaicāti par tiesu, kurā tiesneši šobrīd strādā, 46% aptaujāto atzina, ka tiesā ir izjūtams TM spiediens, savukārt 43,3% – mediju radītais spiediens.

Kopumā pētījumā piedalījās 335 tiesneši, kas ir 61% no Latvijā esošo tiesnešu kopskaita.

"Šobrīd šo atkarību ļoti būtiski ietekmē tas, ka pārāk daudz ir atkarīgs no konkrēta ministra. Nerunāsim par konkrētām personībām. Ir dažādi cilvēki – viens ministrs ir spējīgāks, cits – mazāk spējīgs. Kā es to saucu "Ministra nejaušības faktors" rada būtisku ietekmi. Ja ir spēcīgs ministrs, tiesu sistēmā viss ir kārtībā, bet, kad nāk vājāks, tā nobrauc lejā," sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!