Lai arī vairums iedzīvotāju līdz šim nav dzirdējuši par valdības un uzņēmēju vidū apspriesto ieceri Latvijā ieviest tā saukto pudeļu depozīta sistēmu, vairāk nekā 80% tomēr būtu gatavi nodot veikalā vai īpašā automātā tukšās pudeles, par to saņemot atpakaļ zināmu naudas summu. Šādu pārliecību pauduši "DnB NORD Bankas" šoruden aptaujātie iedzīvotāji.
Pudeļu depozīta jeb tukšo pudeļu nodošanas veikalos atkārtotai izmantošanai ideja jau zināmu laiku apspriesta ministriju, uzņēmēju un sociālo partneru līmenī, bet vairāk nekā 60% aptaujāto par šādu ieceri nebija dzirdējuši. Tai pašā laikā vairāk nekā četras piektdaļas aptaujas dalībnieku būtu gatavi nodot veikalā vai īpašā automātā tukšās pudeles, par to saņemot atpakaļ zināmu naudas summu no tās, kas iepriekš samaksāta par dzēriena pudeli - līdzīgi, kā tas šobrīd notiek citās valstīs, piemēram, Igaunijā, Dānijā, Norvēģijā un citur. Tikai 8,6% respondentu apgalvoja, ka šāda iespēja viņus absolūti neinteresētu.

Pievēršoties jautājumam par nodoto atkritumu, tostarp tukšo pudeļu, otrreizējo pārstrādi, aptuveni trešā daļa aptaujāto nav informēti par atkritumu pārstrādi vai uzskata, ka tāda praktiski netiek veikta. Tomēr 20% domā, ka vairums sašķiroto atkritumu tiek pārstrādāti, bet pārējie - 51% - pieļauj, ka vismaz kāda to daļa tiek nodota pārstrādei. Kā iemeslus salīdzinoši nepopulārajai pārstrādei visbiežāk aptaujātie minējuši ieinteresētības un vienota viedokļa trūkumu no valsts institūcijām par nepieciešamību attīstīt šādu uzņēmējdarbības virzienu, sabiedrības inertumu un nepilnīgo atkritumu šķirošanas sistēmu, un to, ka nav pieprasījuma pēc šāda veida ražošanas izejvielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!