Foto: LETA

Kopumā 80 mājas Rīgā, ko pārvalda "Rīgas namu pārvaldnieks", ir pirmsavārijas stāvoklī, otrdien Mājokļu un vides komisijas sēdē pauda uzņēmuma pārstāvis Mārcis Kaktiņš.

Otrdien deputāti apsprieda situāciju ar ēku Limbažu ielā, kur pirms divām nedēļām iegruva ēkas pagraba pārseguma sija, liekot evakuēties 16 cilvēkiem, bet vienu dzīvokli padarot par neapdzīvojamu. Tā īpašniece nu ir izmitināta kopmītnēs un gaida iespēju tikt pie sociālā dzīvokļa, kurā dzīvot līdz brīdim, kad viņas īpašums būs drošs dzīvošanai.

Savukārt ēkas iedzīvotāji joprojām dzīvo bez gāzes pieslēguma, jo atzinums par to, ka gāzi pieslēgt ēkai ir droši, vēl tikai top. Kaktiņš prognozēja, ka ātrākais, kad gāzi varētu mājai pieslēgt, ir pēc mēneša.

Lielākā problēma ir nespēja mājas dzīvokļu īpašniekiem vienoties par nepieciešamajiem remontiem, norādīja "Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāvis. Tas, ka ēka Limbažu ielā drīz varētu būt bīstama, esot bijis zināms jau 2018. gadā, taču mājas iedzīvotāji kopsapulcē nespēja vienoties vai panākt vismaz vairāk nekā 51% iedzīvotāju atbalstu nepieciešamajiem remontiem. Kopsapulce atkārtota arī 2019. gadā.

Šobrīd tiek izstrādāts ēkas tehniskais atzinums, kurā ietilpst arī atzinums no būvvaldes par to, ka drīkst mājā pieslēgt gāzi. Pēc atzinuma saņemšanas tiks uzsākts darbs pie projekta izstrādes.

Lai neatkārtotos Limbažu ielas ēkas situācija arī ar citām ēkām, Kaktiņš rosināja izmaiņas normatīvajos aktos, kur pārvaldnieks pēc divām sasauktām kopsapulcēm, kurās iedzīvotāji nav vienojušies par konkrētu lēmumu vai guvuši 51% atbalstu, balstoties vairākuma viedoklī, lēmumu pieņem pārvaldnieks. Tā, viņaprāt, ir visnepieciešamākā rīcība, lai preventīvi varētu novērst šādus bojājumus.

Komisijas deputāti šo informatīvo ziņojumu pieņēma zināšanai, taču norādīja, ka izmaiņas likumdošanā nav vienīgais veids, kā pasargāt ēkas no iegrūšanas.

Jau vēstīts, ka 16. novembrī koka divstāvu dzīvojamajai ēkai Rīgā, Limbažu ielā 5, nobruka pagraba pārseguma sija. Šobrīd ir aizliegta pagraba un viena dzīvokļa ekspluatācija, pavēstīja Rīgas būvvaldes pārstāvis Butāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!