Saeimas deputāta Jāņa Ādamsona pārbaudes lietā par sadarbību ar VDK paliek spēkā līdzšinējais tiesas spriedums, jo Ādamsons atsaucis advokāta iesniegto sūdzību.
Ādamsona advokāts Vairis Reinholds uzskata, ka spriedums nevar būt par pamatu deputāta mandāta anulēšanai, jo neatbilst vēlēšanu likuma formulējumam.

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece sacīja, ka komisijas rīcība pēc šāda advokāta lēmuma būs atkarīga no tā, kādi dokumenti komisijai tiks nosūtīt.

Ja deputāti ierosinās lemt par Ādamsonu atbilstību vēlēšanu likuma prasībām un izslēgšanu no Saeimas sastāva, komisija sagatavos lēmumprojektu, neizskatot šo jautājumu pēc būtības.

Jau ziņots, ka 3.marta Zemgales priekšpilsētas tiesas spriedumā atzīts, ka Ādamsons bijis PSRS VDK Robežapsardzības spēku štata darbinieks. Ādamsons un viņa advokāts to gribēja pārsūdzēt, jo nebija skaidri pateikts - vai Ādamsons bijis VDK darbinieks vai nav, kā prasīts prokurora atzinumā.

To, ka darbojies Robežapsardzības spēkos, Ādamsons nekad nav slēpis.

Reinholds paskaidroja, ka pirmdien nosūtījis tiesai sūdzību par spriedumu, taču tagad pēc Ādamsona lūguma to atsaucis. Tā kā sprieduma formulējumam nekādu juridisku seku attiecībā uz deputāta darbību Saeimā nevar būt, tad nolemts tālāk nestrīdēties par tukšiem juridiskiem formulējumiem.

Reinholds gan atzina, ka šajā jautājumā var būt cits viedoklis, kāds ir, piemēram, prokuroram, kas uzskata, ka sadarbība ar VDK spriedumā ir skaidri atzīta.

Tas, vai izvirzīt Saeimā jautājumu par mandāta anulēšanu Ādamsonam, būs jālemj Mandātu un iesniegumu komisijai. Tāpat jautājuma izskatīšanu varot ierosināt 10 Saeimas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!