Foto: LETA
Ādažu bāzē aizturēti nelikumīgi iekļuvuši Krievijas pilsoņi, kuriem līdzi bija šīs kaimiņvalsts karogs un skrejlapas angļu valodā, informēja Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS).

NBS informē, ka trešdien plkst.11.40 Ādažu bāzes apsardze, kuru nodrošina Zemessardzes personālsastāvs, aizturēja divas personas, kuras uz neilgu laiku bija nesakcionēti iekļuvušas bāzes teritorijā.

Personas aizturētas uz Ierindas laukuma netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlekušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņiem atrasts karogs un skrejlapas angļu valodā. Bāzē tās atradās neilgu laiku, tāpēc nespēja izmantot tās savu nolūku īstenošanai.

Aizturētās personas - Krievijas Federācijas pilsoņi - nodotas tiesībsargājošo iestāžu rīcībā. Bruņotie spēki skaidro notikušā apstākļus.

Savukārt nacionālboļševika Eduarda Ļimonova izveidotā organizācija "Drugaja Rossija" izplatījusi paziņojumu, kurā informē, ka pāri Ādažu bāzes žogam pārkļūts, izmantojot kāpnes. Nacionālboļševikiem esot izdevies noraut ASV karogu un izvietot tā dēvēto Georga karogu, vēsta organizācija. Tāpat akcijas dalībniekiem izdevies aizkļūt līdz bāzes štābam, kur viņi tikuši aizturēti.

"ASV un tās sabiedroti palielina savu militāro klātbūtni Krievijas robežu tuvumā. Mēs, Krievijas pilsoņi, uzskatām šīs darbības par tiešu apdraudējumu mūsu valstij. Mēs pieprasām, lai amerikāņu karavīri pamestu Baltiju un Eiropu," teikts paziņojumā. Tāpat partija uzsver, ka notikušajai akcijai ir miermīlīgs un brīdinošs raksturs. "Taču ASV ir jāzina, ka Krievijas pilsoņi necietīs militāro šantāžu un draudus," vēsta "Drugaja Rossija".

Valsts policijai nav informācijas par minēto incidentu. Savukārt Drošības policija (DP) apliecināja, šobrīd ir iesaistīta notikušā incidenta apstākļu skaidrošanā, taču plašākus komentārus patlaban nevar sniegt.

Šī organizācija minēta arī trešdien publiskotajā Drošības policijas 2014.gada pārskatā, vēstot par Latvijas iedzīvotāju pievienošanos nelikumīgajiem kaujinieku grupējumiem Ukrainā. DP rīcībā esošā informācija rada aizdomas, ka dažu Latvijas iedzīvotāju ceļošanā uz Ukrainu svarīga loma bija Vladimiram Lindermanam, kurš, iespējams, aģitēja un motivēja sev lojālos līdzgaitniekus pievienoties nelikumīgajiem kaujinieku grupējumiem.

DP arī pārbauda informāciju, ka ar viņa iespējamo starpniecību vairāki Latvijas iedzīvotāji devās uz Maskavu, kur viņiem tālāku atbalstu sniedza nacionālboļševistisko ideoloģiju atbalstošās organizācijas "Drugaja Rossija" pārstāvji. Saistībā ar šīm Vladimira Lindermana aktivitātēm tiek veikta izmeklēšana kriminālprocesa ietvaros, sacīts pārskatā. Krievijā organizācijai atteikta reģistrācija kā partijai.

Jau vēstīts, ka no 8.līdz 19.jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisinās militārās mācības " Saber Strike ", kurās piedalās vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!