Foto: PantherMedia/Scanpix

Akadēmiskās informācijas centrā (AIC) saņemti gandrīz 500 iesniegumi no personām, kuras vēlas pielīdzināt iepriekš iegūto izglītību Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām, un nepietiekamo resursu dēļ pieteikumu izskatīšana var būt ilgāka nekā paredzēts tiesību aktos, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Ministrija skaidro, ka 28.februārī apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi paredz - cilvēki, kas augstāko izglītību Latvijā ieguva studiju programmās, kuras uzsāka īstenot pirms Augstskolu likumā noteiktā grādu un profesionālo kvalifikāciju tiesiskā regulējuma spēkā stāšanās 2000.gada 26.decembrī, var lūgt pielīdzināt iegūto izglītību šobrīd Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām. Šādā gadījumā jāraksta iesniegums AIC, uzrādot diploma un sekmju izraksta oriģinālu. Iesniegumu var iesniegt arī elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Saskaņā ar noteikumiem, lēmumu par grādu un kvalifikāciju pielīdzināšanu AIC ir jāsagatavo mēneša laikā, centrs ir tiesīgs pārbaudīt sniegtās informācijas un ziņu atbilstību faktiskajiem apstākļiem, piemēram, pieprasot informāciju no tās augstskolas, kura ir izsniegusi augstāko izglītību apliecinošo dokumentu. AIC operatīvi, atbilstoši esošajiem cilvēkresursiem, nodrošinās pielīdzināšanas procedūru, taču, ņemot vērā lielo darba apjomu, šobrīd iesniegto izglītības dokumentu pielīdzināšana var aizkavēties, tāpēc IZM aicina cilvēkus izturēties ar sapratni.

Ministrija arī aicina cilvēkus izvērtēt pielīdzināšanas steidzamību un, ja iespējams, dokumentu iesniegšanu plānot vēlāk, lai izvairītos no lieka laika patēriņa un neērtībām.

IZM arī informē, ka iepriekš iegūto grādu un profesionālo kvalifikāciju pielīdzināšana nav obligāta, iepriekš iegūtie grādi un profesionālās kvalifikācijas turpina būt valstiski atzītas. Nepieciešamība pielīdzināt iepriekš iegūto izglītību var aktualizēties atsevišķās situācijās, piemēram, saistībā ar darba devēja prasību vai izglītības turpināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!