Foto: Shutterstock
Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūts aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju tiešsaistē izveidot savu personīgo svinamo dienu kalendāru gada griezumā, tā palīdzot noskaidrot, cik daudz īpašu dienu ir viena cilvēka kalendārā gada griezumā, portālu "Delfi" informēja institūtā.

Kā norāda pētnieki, institūtā sākta jauna sabiedrības iesaistes akcija pasākumu sērijā "Mūslaiku kalendārs". Akcija ir turpinājums pirms diviem gadiem aizsāktajam pētījumam "Virtuālā etnogrāfija: kalendāro prakšu tiešsaistes izpēte". Pētījuma pirmajā posmā zinātnieki izmantoja aptaujas metodi, tādējādi raugot apzināt, kā mūsdienās tiek atzīmēti svētki un kāda ir svētku lomu mūsdienu sabiedrībā. Aptaujas joprojām atvērtas aizpildīšanai internetā.

"Savukārt jaunās akcijas mērķis ir iesaistīt sabiedrību pētījumā par svinēšanas paradumiem mūsdienu Latvijā, pievēršoties cilvēka personiskajam kalendāram. Vēlamies noskaidrot: cik daudz īpašu dienu ir viena cilvēka kalendārā gada griezumā. Kurus no svētkiem – valsts, baznīcas, tradicionālās gadskārtas – cilvēki iekļauj savā rituālajā gadā? Kādus svētkus un atzīmējamas dienas ievieš paši? Cik lielā mērā mūsu gaitās ietilpst ikgadēji kultūras, sporta vai vietējās kopienas pasākumi? Vai un kā tiek svinētas dzimšanas un vārda dienas, kāzu jubilejas, kapu svētki?" vairāk par uzsākto akciju stāsta projekta dalībniece Digne Ūdre.

Pētījums sākts lunārā Jaunā gada pirmajā dienā, jo iecerēts pievērst kalendāro paradumu izziņai dažādas Latvijas iedzīvotāju grupas. "Tādējādi pētījumā tiks ietilpināti ne tikai latviešu kultūrai raksturīgie tradicionālie svētki, bet gan viss, ko vien cilvēki Latvijā mēdz atzīmēt," piebilst Ūdre.

Lai kļūtu par kalendāra dienu apskatnieku gada garumā, jādodas uz : http://kalendars.garamantas.lv/. Kalendārā atzīmējama katra diena, kura netiek pavadīta vienīgi darba rutīnā. Izvēloties datumu, jāpastāsta kas, kāpēc un kā tiek atzīmēts, kā arī jānorāda norises vieta. Kalendāru iespējams papildināt arī ar foto, taču būtiski norādīt, vai atzīmētajā datumā svinami personiski, ģimenes, valsts, piemiņas, gadskārtu vai citi svētki.

Pētnieki skaidro, ka personisko kalendāru var aizpildīt, atzīmējot vairākus īpašos datumus uzreiz, vai arī aizpildīt dienu pa dienai gada ritumā.

Akciju organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts Eiropas Savienības Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā projektā "Stiprinot zināšanu sabiedrību" (Nr. 1.1.1.1/16/A/040) ietvaros. Projekta mērķis ir izstrādāt virtuālu pētniecības un sabiedrības iesaistes laboratoriju un informācijas analīzes rīkus pētījumu veikšanai digitālajās humanitārajās zinātnēs. "Palīdziet izpētīt mūsdienu kalendāros ieradumus!" savā un kolēģu vārdā aicina projekta dalībniece Ūdre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!