Foto: PantherMedia/Scanpix
Aicina nelietot aku un dziļurbumu ūdeni, kā arī neuzturēties piesārņotās Mārupītes un Māras dīķu tuvumā, pie ūdeņiem nelaižot arī dzīvniekus, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Atbildīgie dienesti piegādās iedzīvotājiem dzeramo ūdeni, no pulksten 11 cisternas ar tīru ūdeni būs Kantora ielas un Lutriņu ielas krustojumā, kā arī Brūkleņu ielas un Sējas ielas krustojumā.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) pēc sestdien notikušā ugunsgrēka ēku kompleksā "Baltais vējš", kura rezultātā ar ķīmiskām vielām tika piesārņoti Mārupes grāvji, Mārupīte un Māras dīķis, vairakkārt apsekoja ekoloģiskā negadījuma vietu.

Radzevičs informē – kopš svētdienas bloķēts piesārņojuma pieplūdums, bet esošais piesārņojums tiek intensīvi izsūknēts. Cauri Māras dīķim plūst saputots ūdens, kurš pakāpeniski kļūst tīrāks, arī smaka ir praktiski izgaisusi.

Galvenā problēma ir noteikt piesārņojuma ķīmisko sastāvu, jo to veido ļoti daudzi komponenti, jautājumu sarežģī arī apstāklis, ka ir sadegusi arī tehniskā dokumentācija, norāda Radzevičs.

Jau vēstīts, ka Mārupes novadā svētdienas naktī dega ēku kompleksa "Baltais vējš" angārs, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 119. Ugunsgrēks izcēlās aptuveni pusnaktī noliktavā ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām.

Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam notekgrāvjos un pēcāk Mārupītē.

Mārupītē ir nobeigušās zivis, ziņots arī par bojā gājušām pīlēm. Speciālisti aicina nekādā gadījumā nelietot Mārupītes ūdeni un nepeldēties. Piesārņotajā ūdenī esot "pilns spektrs, kokteilis" ar dažādām vielām spēcīgā koncentrācijā. Apkārtējo māju īpašniekiem ir jābūt uzmanīgiem, lietojot aku ūdeni. Atbildīgie dienesti neizslēdz, ka ugunsgrēks noliktavā izraisīts ļaunprātīgos nolūkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!