Foto: Pexels.com, Chokniti Khongchum

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centrs (ZIC) pētniekiem un jaunuzņēmumiem piedāvā iesaistīties Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) atbalsta programmās, lai attīstītu biznesa idejas, ieietu tirgū vai paplašinātu komerciālās iespējas, RTU pārstāve Lāsma Vaivare.

Programmā "Seedbed" topošajiem uzņēmējiem un pētniekiem dota iespēja zinātniski un tehnoloģiski ietilpīgas idejas ar komerciālu potenciālu transformēt reālā uzņēmējdarbībā, izvērtējot to dzīvotspēju tirgū. "EIT Food Accelerator Network" trīs mēnešu garumā nodrošinās atbalstu tiem jaunuzņēmumiem, kuri vēlas validēt savu izstrādāto tehnoloģiju, kā arī paātrināt savu progresu un veicināt savas tehnoloģijas ieviešanu tirgū, izmantojot programmas piedāvātos resursus.

Savukārt "Rising Food Stars" mērķis ir palīdzēt inovatīviem tehnoloģiju uzņēmumiem pāriet mērogošanas fāzē, identificējot konkrētā uzņēmuma vajadzības un sadarbības iespējas, nodrošinot personalizētu mentoringu, kā arī sniedzot pieeju plašam biznesu kontaktu tīklam.

Pērn šo programmu sniegtās iespējas izmantoja vairāki Latvijas uzņēmumi. Pārtikas tehnoloģiju uzņēmums "Fermentful", kas izstrādā fermentētu zaļo griķu dzērienu, absolvēja programmu "EIT Food Accelerator Network". Tas esot ļāvis uzlabot produkta zinātnisko izstrādi un ieiet jaunos eksporta tirgos. Šobrīd "Fermentful" uzņemts Polijas lielākās mazumtirdzniecības ķēdes "Żabka Group" akceleratorā "Foodtech Lab".

Pieredzi "EIT Food Accelerator Network" programmā guvis arī uzņēmums "Biorefic", kas izstrādājis bezatkritumu biorafinēšanas platformu, lai iegūtu tādus augstas pievienotās vērtības produktus kā prebiotisku pārtiku un dzīvnieku barības piedevas no lauksaimniecības atlikumiem. Savukārt "Elogium", kas mājputnu audzētājiem piedāvā probiotisku barības piedevu, lai samazinātu to ietekmi uz vidi, palielinātu ražošanas efektivitāti un uzlabotu mājputnu veselību, absolvējis inkubācijas programmu "Seedbed".

Pēc RTU sniegtās informācijas, "EIT Food" ir lielākā pārtikas un lauksaimniecības nozares kopiena Eiropā, tā aptver sistēmu no lauksaimniecības un ražošanas līdz piegādei un gala patērētājam. RTU Zinātnes un inovāciju centra paspārnē darbojas inovāciju un koprades kontaktpunkts "EIT Food Hub Latvia", kura mērķis ir veicināt tādu inovāciju un ilgtspējīgu ekonomikas iniciatīvu veidošanos, kas vairo kvalitatīvas pārtikas pieejamību, dod pienesumu vides saglabāšanā un veselības uzlabošanā, rada jaunas darbavietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!