Foto: DELFI

Aizsardzības ministrija (AM) apņēmusies būvēt Zalves militāro poligonu, kas atradīsies Jēkabpils un Aizkraukles novados, preses konferencē atklāja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Ministrs uzsvēra, ka vietas izvēlētas, lai gan mazāk apgrūtinātu sabiedrību, gan nodrošinātu stratēģisko drošību, jo izvēlētā vieta atrodas tuvu Lietuvas robežai.

Pabriks arī atzīmēja, ka plānotā poligona teritorija, lielākoties, pieder valstij, taču atsevišķās vietās tomēr būs nepieciešams vienoties ar privātīpašniekiem.

Ministrs arī norādīja, ka vēl nevar prognozēt cik izmaksās jaunā poligona izbūve. Kliedējot vietējo bažas, ka poligona izbūve varētu radīt traucējumus ikdienas dzīvē, Pabriks norādīja, ka tas sev līdzi nesīs "jaunus ceļus un lielākus veikalus". Viņš arī uzsvēra, ka poligons automātiski nenozīmē to, ka nepārtraukti tiks lietota skaļa munīcija.

Līdzšinējais Ādažu poligons dibināts 1927. gadā, bet padomju okupācijas laikā to aktīvi lietoja arī PSRS karavīri.

Pēc neatkarības atgūšanas poligonu atsāka lietot Latvijas armijā un patlaban tajā stacionēta liela daļa NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!