Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas aizsardzības resors vērtē Turcijas ražoto dronu darbību karā Ukrainā, tomēr bezpilota sistēmu ieviešanā Latvijas armijā tiek pētīta arī pašmāju industrijas iesaiste, atzina Aizsardzības ministrijas (AM) runasvīrs Kaspars Galkins.

Jau vēstīts, ka dronus "Bayraktar" Azerbaidžāna izmantoja nesenajā karā Kalnu Karabahā, kā arī izmanto ukraiņi cīņās ar Krievijas armiju.

Galkins atgādināja, ka pērn vasarā aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) vizītē Turcijā apmeklēja uzņēmumu "Baykar", kas izgatavo arī "Bayraktar". Patlaban AM joprojām turpina veikt padziļinātu analīzi, lai izvērtētu šo dronu iegādes nepieciešamību.

Vienlaikus AM viens no uzdevumiem ir sadarbības attīstība ar pašmāju ražotājiem un pasaulē jau ievērību guvušie Latvijas bezpilotu lidaparātu industrijas pārstāvji nav izņēmums, norādīja Galkins un atgādināja, ka armijai jau iepriekš piegādātas pašmāju kompāniju izgatavotās sistēmas.

Patlaban nav zināms, kuru Latvijas vai ārvalstu kompāniju ražojumi papildinās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) arsenālu, taču Galkins atgādināja, ka līdz 2025. gadam aizsardzības budžetam pieaugot līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta, viena no prioritātēm ir bezpilota sistēmu un vadāmo lādiņu spējas stiprināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!