Foto: Paula Čurkste/LETA
Arī pagājušajā nedēļā, no 7. līdz 13. martam, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits turpināja samazināties, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kā norādīja SPKC, inficēšanās gadījumu skaits nedēļas laikā samazinājās par 21,6%. Pēdējās septiņās dienās nedaudz samazinājies stacionēto pacientu skaits, vidēji dienā slimnīcās nonākot 138 cilvēkiem (iepriekš 139).

Vidēji dienā tika veikti 13 094 testi, savukārt vidēji dienā atklāti 5 828 jauni gadījumi. No visiem veiktajiem testiem 11,8% (10 780 testi) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 88,2% (80 881 testi) pārējiem iedzīvotājiem, skaidroja centrā.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) aizvadītājā nedēļā turpināja samazināties – 0,84 (nedēļu iepriekš 0,86), tas liecina par nelielu infekcijas slimības samazināšanos sabiedrībā.

Saslimstības samazinājums ar Covid-19 vērojams visās vecuma grupās, kā arī visos Latvijas reģionos.

Pagājušajā nedēļā cilvēkiem, kuri bija saņēmuši tikai primāro vakcināciju, Covid-19 infekcija konstatēta vienlīdz bieži kā nevakcinētiem cilvēkiem. Personām, kuras bija saņēmušas balstvakcināciju, saslimstība ar Covid-19 bija konstatēta 1,6 reizes retāk, salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju.

SPKC atgādina, ka jāņem vērā, ka augstas Covid-19 izplatības gadījumā, infekcija biežāk skar arī vakcinētos cilvēkus. Tāpat, pieaugot vakcinēto cilvēku skaitam, kopējā saslimstībā matemātiski pieaug arī infekcijas gadījumu īpatsvars vakcinētajiem cilvēkiem. Tomēr saslimšanas risks nevakcinētajiem cilvēkiem joprojām ir ievērojami augstāks, salīdzinot infekcijas biežumu vakcinēto un nevakcinēto cilvēku grupā. Taču vakcinēto cilvēku vidū saslimšana visbiežāk norit vieglākā formā un ar retāku stacionēšanas nepieciešamību, tāpēc vakcinēto un saslimušo cilvēku īpatsvara rādītājs vienmēr jāvērtē kontekstā ar vakcinācijas novērsto Covid-19 gadījumu skaitu sabiedrībā kopumā, uzsver SPKC.

Ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 4872 Covid-19 testi, konstatēti 2097 jauni inficēšanās gadījumi un saņemti ziņojumi par astoņiem mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!