Autoru biedrība "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) uzskata, ka festivāls "Baltijas Pērle" pārkāpj autortiesības, bez atļaujas izmantojot autoru muzikālos darbus publiskā izpildījumā, kas notiek filmu demonstrācijas laikā, portālu "Delfi" informēja AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciālists Krists Solovejs.
LKKA/LAA pārstāvis norāda, ka pērn festivāla laikā bez atļaujas tika izmantoti un autoratlīdzību nesaņēma vairāk nekā 80 AKKA/LAA pārstāvētie autoru. Šogad šim sarakstam pievienosies virkne atzītu komponistu, piemēram", Enio Moricone (Ennio Morricone), Maikls Nīmens (Michael Nyman), Nīls Jangs (Neil Young) u.c., kuru mūzika festivālā tiks atskaņota filmu demonstrēšanas laikā," uzsver Solovejs.

AKKA/LAA vērsusies Rīgas centra rajona tiesā ar prasības pieteikumu par kompensācijas piedziņu par autortiesību objektu nelikumīgu izmantošanu pret SIA "Festivāls "Baltijas Pērle"".

Rīgas Centra rajona tiesas kancelejas vadītāja Ingrīda Ņeveska "Delfiem" apstiprināja, ka prasības pieteikums ir pieņemts izskatīšanai. Tiesas sēde nozīmēta 29.augustā tiesnesim Mārim Vīgantam.

Pērn un arī 2004.gadā festivāla organizatori informēti par autortiesību likumu, kurš nosaka, ka publiskā filmās ietverto muzikālo darbu atskaņošana filmas demonstrēšanas laikā ir kvalificējama kā publisks izpildījums. AKKA/LAA vairakkārt informēja festivāla "Baltijas Pērle" organizatoru, ka publiskai filmu mūzikas izpildīšanai, demonstrējot kinofilmas, ir nepieciešama AKKA/LAA izsniegta licence un aicināja noslēgt licences līgumu, skaidro Solovejs.

AKKA/LAA pārstāvis skaidro, ka saskaņā ar autoru apstiprinātajiem tarifiem par mūzikas publisko izpildījumu filmas demonstrācijas laikā jāmaksā autoratlīdzība 1% apmērā no biļešu ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3,00 Ls par katru filmu.

Kompensācijas apmēru prasības iesniegšanas brīdī AKKA/LAA noteikt nevarēja, jo tās rīcībā nav 2004.un 2005.gada festivālos demonstrēto filmu ieņēmumu, tādēļ AKKA/LAA savos prasījumos lūdza tiesu piedzīt pēc tiesas ieskata noteikto kompensāciju par minēto autortiesību pārkāpumu un uzlikt SIA "Festivāls "Baltijas Pērle"" aizliegumu publiski izpildīt, kā arī pilnvarot citas personas publiski izpildīt kinofestivālā "Baltijas Pērle" demonstrēšanai paredzētajās filmās ietvertos AKKA/LAA pārstāvēto autoru muzikālos darbus bez likumā noteiktās mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijas atļaujas saņemšanas.

AKKA/LAA jau kopš 1997.gada izsniedz licences filmās iekļautās mūzikas publiskam izpildījumam kinoteātros, pamatojoties uz noslēgtajiem pilnvaras līgumiem ar ārvalstu autoru organizācijām. Visos kinoseansos katrs apmeklētājs no savas biļetes cenas 1% maksā filmas mūzikas autoram. Tāpat jāmaksā arī tiem skatītājiem, kas apmeklē kinoseansus festivālu ietvaros. Patlaban Latvijā vienīgais filmu festivāls, kurš, atkārtoti pārkāpjot autortiesību likuma prasības, nav saņēmis licenci filmās iekļautās mūzikas publiskajam izpildījumam, ir festivāls "Baltijas Pērle", kuru organizē Marina Ļipčenko.

Jau ziņots, ka "Baltijas Pērle" notiks no 1.septembra līdz 12.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!