Foto: F64

Vēlēšanu aktivitāte Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās 24.maijā varētu noturēties ap 40% no balsstiesīgo skaita, šodien Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) un Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā (EPIBL) rīkotajā preses konferencē sacīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš pieļauj, ka, ņemot vērā vēlētāju paradumus, vēlētāju aktivitātē nebūs strauju izmaiņu kā citā reizē. Kā skaidroja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētājs šajā gadījumā runāja par 2004.gada EP vēlēšanām, kurās piedalījās apmēram 41% balsstiesīgo. 2009.gadā notikušās EP vēlēšanas notika kopā ar pašvaldību vēlēšanām, tāpēc tajās sasniegto aktivitāti nevarēs objektīvi salīdzināt ar šā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām, norādīja Bērziņa.

Cimdars arī akcentēja, ka, lai paustu atbalstu kādam kandidātam, vēlēšanu zīmē to varēs izdarīt pretī vārdam un uzvārdam esošajā rombiņā ievelkot plusu. Savukārt, ja vēlētājs neatbalsta kādu kandidātu, viņam ir jāizsvītro kandidāta vārds un uzvārds. Mīnus zīmes ievilkšana rombiņā vai kādas citas atzīmes netiks skaitītas.

Kad vēlētājs vēlēšanu zīmē ir izdarījis attiecīgās atzīmes vai arī nolēmis tās neveikt, viņam attiecīgā vēlēšanu zīme ir jāievieto vēlēšanu aploksnē ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmogu. Vēlēšanu aploksne ir jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē, liecina CVK sniegtā informācija. Vēlēšanās netiks skaitītas vēlēšanu zīmes bez aploksnes, un, ja aploksnē būs ievietotas vairāk nekā viena zīme, balsošanā netiks skaitīta neviena no tām, norādīja CVK priekšsēdētājs.

Kā ziņots, šodien plkst.16 Latvijā durvis vērs visi 952 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām izveidotie vēlēšanu iecirkņi, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Laikā līdz vēlēšanām tajos jāpiesaka balsošana atrašanās vietā vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī. Tāpat vēlēšanu nedēļā iecirkņos varēs iepazīties ar vēlēšanām pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību.

Savukārt no trešdienas, 21.maija, līdz piektdienai, 23.maijam, dažas stundas dienā visos vēlēšanu iecirkņos notiks iepriekšējā balsošana. Iespēju nobalsot iepriekš var izmantot jebkurš vēlētājs, un, lai balsotu iepriekš, attaisnojošs iemesls nav jāmin. Tomēr, tāpat kā vēlēšanu dienā, arī iepriekšējās balsošanas dienās balsot drīkst tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts.

Iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi strādās šādi: trešdien, 21.maijā, no plkst.17 līdz plkst.20, ceturtdien, 22.maijā, - no plkst.9 līdz plkst.12, piektdien, 23.maijā, - no plkst.10 līdz plkst.16.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!