Foto: DELFI
Speciālo uzdevumu bataljons "Alfa" turpmāk, visticamāk, būs bez īpaša nosaukuma - to dēvēs vienkārši par speciālo uzdevumu bataljonu.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis trešdien pēc tikšanās ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci, ar kuru pārrunāja vienības nākotni pēc spēļu zāles laupīšanas Jēkabpilī, žurnālistiem pavēstīja, ka vienības darbiniekiem turpmāk veiks psiholoģiskos testus.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis trešdien pēc tikšanās ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci, ar kuru pārrunāja vienības nākotni pēc spēļu zāles laupīšanas Jēkabpilī, žurnālistiem pavēstīja, ka ir iesniedzis rīcības plānu par vienības nākotni un tajā minēti termiņi, kādos Rīgas reģiona pārvaldes vadība ir gatava situāciju ātrāk noregulēt.

Plānā paredzēta vienības darbinieku ārpuskārtas atestācija un psiholoģiskā testēšana. Abi šie procesi jau ir sākti, un tos plānots pabeigt līdz marta vidum. Ja testā konstatēs, ka darbinieks var turpināt darbu, bet viņam ir problēmas ar paaugstinātiem stresa apstākļiem vai tamlīdzīgi, tad varētu lemt par pārcelšanu uz citu amatu Valsts policijas struktūrās.

Rīcības plānā arī paredzēts izvērtēt kritērijus, pēc kādiem vienības darbiniekiem ļauj strādāt papildu darbos, proti, policistiem neaizliegs strādāt otrā darbavietā, taču viņi tiks stingrāk kontrolēti.

"Nevienā brīdī nav jautājuma par to, ka mēs neļausim cilvēkiem strādāt. Cilvēkiem, kuriem atļauj dienesta režīms strādāt otrā darbavietā, tas tiks atļauts, taču izvērtēšana notiks citādi, mums nebija atpakaļsaites ar otru darba devēju - kā policists tur strādā un uzvedas," norādīja Ķuzis.

Ja līdz šim atļaujas strādāt papildu darbavietās deva Ķuzis, tad turpmāk lielāku atbildība plānots prasīt no tiešajiem priekšniekiem.

Vienības pamatfunkcijas nemainīšoties, tā joprojām patrulēs uz ielām un nodrošinās kārtību masu pasākumos. Rīcības plānā gan paredzēta funkciju sabalansēšana ar citu policijas īpašo vienību - pretterorisma vienību "Omega".

"Brīžiem ir tā, ka daudz kur kaut kas dublējas, piemēram, tādas funkcijas kā ķīlnieku atbrīvošana pilnībā veiks tikai "Omega"," pavēstīja Ķuzis.

Neskatoties uz notikumiem Jēkabpilī, lielākā daļa vienībā dienošo esot gatavi turpināt darbu. Darbiniekiem neapšaubāmi par Jēkabpils notikumiem bijis šoks, tāpēc ir nepieciešams laiks, lai notikušo "sagremotu un izvērtētu". Vienība savas pastāvēšanas laikā ir pierādījusi, ka tā ir nepieciešama gan uz ielas, gan masu pasākumos. Arī nākamajā dienā pēc apšaudes Jēkabpilī vienības darbinieki devās savās ikdienas patruļās.

Savukārt pašlaik no amata atstādinātais "Alfas" komandieris Andris Zaušs amatu zaudēšot, bet, visticamāk, darbu turpinās iekšlietu struktūrās, informēja Ķuzis. Ķuzim ar Zaušu esot bijusi nopietna saruna, un Zaušs esot sapratis, ka viņš ir pieļāvis kļūdas. Arī atstādinātais vienības rotas komandieris, visticamāk, amatā neatgriezīsies.

Jau ziņots, ka pēc Jēkabpilī notikušā bruņotā uzbrukuma, kurā bija iesaistīti divi "Alfas" darbinieki, Ķuzim bija uzdots līdz trešdienai ministrei iesniegt priekšlikumus par vienības turpmāko darbību, proti, uzdevumiem, darba organizāciju un struktūru.

Apšaudē pēc laupīšanas spēļu zālē Jēkabpilī 25.janvāra rītā gāja bojā policijas darbinieks, divi policisti ievainoti, viens no tiem smagi. Atklājās, ka četri no uzbrucējiem ir bijuši policijas darbinieki - Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars darbojušies specvienības "Alfa" sastāvā, bet brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi savulaik strādājuši Tukuma policijā. Piektais ir civilpersona Staņislavs Babelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!