Alūksnes novada domes deputāti pieņēmuši lēmumu ņemt 150 000 latu jeb 213 430,77 eiro lielu aizņēmumu Valsts kasē 18. gadsimtā celtās aritektūras pērles - Aleksandra paviljona - restaurācijai.

Aleksandra paviljona restaurācija tiek īstenota kā daļa no pārrobežu projekta "Divas ainavu parku pērles Austrumeiropā". Iecerēts saglabāt un attīstīt Pavlovskas (Krievija) un Alūksnes piļu un parku kompleksu kultūrvēsturisko mantojumu.

Galvenā aktivitāte projektā ir Aleksandra paviljona restaurācija. Tās īstenošanai Alūksnes novada pašvaldības izsludinātajā iepirkumu konkursā noslēgts līgums ar AS "R.A.J." par 103 300,49 eiro.

Uzņēmums "R.A.J." izstrādās gan Aleksandra paviljona restaurācijas programmu un restaurācijas darbus, gan arī nodrošinās to autoruzraudzību. Darbus pabeigt plānots līdz 2014. gada 1. augustam.

Atlikusī aizņēmuma summa - pāri par 100 tūkstošiem eiro - tiks izmantota citiem projektā paredzētajiem pasākumiem un darbinieku atalgojumam. Aizņēmuma pamatsummas atmaksas termiņš ir no 2014. gada septembra līdz 2024. gada jūnijam.

Projekta gaitā Alūksnes pilī tiks veikta izpēte un restaurācijas metodikas izstrāde. Alūksnes muzejā tiks izveidotas divas jaunas izglītojošās programmas, tiks pirkts interaktīvs elektroniskais stends, pilsēta un parks iegūs jaunas informatīvās zīmes, tiks izdota informatīva grāmata par Alūksni, kopīgs buklets ar Pavlovsku.

Projekta ietvaros notiks divas mazo arhitektūras formu saglabāšanai veltītas konferences - Alūksnē un Pavlovskā.

Kopējais Alūksnes novada pašvaldības budžets projekta īstenošanai plānots 251 111.00 eiro. Programmas līdzfinansējums - 225 999.90 eiro, Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums - 12555.55 eiro, valsts budžeta finansējums - 12 555.55 eiro.

Šis ir viens no 20 Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!