Foto: LETA

No 25. jūlija līdz 3. augustam Alūksnes novadā, poligonā "Lāčusils", notiks valsts aizsardzības mācības (VAM) nometnes 10. klašu skolēniem un 1. vai 2. kursa audzēkņiem no profesionālajām izglītības iestādēm, portālu "Delfi" informēja Jaunsardzes centra pārstāve Katrīna Tiltiņa.

Šogad tā jau būs trešā valsts aizsardzības mācības nometne. Pirmās divas tika aizvadītas jūnija sākumā.

Dalībnieki nometnē varēs pilnveidot un nostiprināt praktiskas iemaņas, kuras apgūtas mācību gada laikā valsts aizsardzībās mācības nodarbībās.

Skolēni padziļināti apgūs arī lauka kaujas un šaušanas iemaņas, kā arī piedalīsies ierindas mācības un daudzās citās aizraujošās nodarbībās, norāda Tiltiņa.

Savukārt pēc nodarbībām plānoti saliedēšanās pasākumi un dažādas izglītojošas aktivitātes, ar mērķi padziļināt zināšanas par Latvijas vēsturi.

29. jūlijā dalībnieki dosies ekskursijā, izzinot nozīmīgas vietas Alūksnes apkaimē.

Taču 1. augustā nometnē gaidāms Iekšlietu ministrijas displejs, kuros sevi prezentēs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts policijas pārstāvji un Robežsardze.

Plānots, ka šajā nometnēs piedalīsies ap 80 skolēnu.

VAM tiek īstenota gan kā mācību priekšmets vispārizglītojošās un profesionālās vidējās izglītības iestādēs mācību gada ietvaros, gan kā interešu izglītība jeb brīvprātīga dalība vasaras nometnēs.

Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā, norāda jaunsardzes centrā.

Šobrīd valsts aizsardzības mācība tiek īstenota 97 skolās Latvijā, un to apgūst 5359 skolēni. Sākot ar 2024. gadu, valsts aizsardzības mācību plānots ieviest visās valsts vidējās izglītības iestādēs kā obligātu mācību priekšmetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!