Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ņemot vērā Krievijas militāro uzbrukumu Ukrainai un Krievijas bruņoto spēku karadarbību netālu no Moldovas robežas, kas rada šobrīd neprognozējamu drošības situācijas attīstību tuvākajā nākotnē, Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) stingri aicina neceļot uz Piedņestras reģionu un tajā esošos Latvijas valstspiederīgos pamest to, informē ministrijā.

Tāpat ĀM lūdz ņemt vērā, Latvijai ir ierobežotas iespējas sniegt konsulāro palīdzību Latvijas valstspiederīgajiem Piedņestras reģionā.

Ņemot vērā pastāvošos reģionālos un valsts drošības draudus šī gada 21. aprīlī Moldovas Republikas parlaments pieņēmis lēmumu par ārkārtas stāvokļa pagarināšanu visā valsts teritorijā uz 60 dienām sākot ar 2022. gada 25. aprīli.

Jau vēstīts, ka Krievija 24. februārī, sāka pilna mēroga militāru uzbrukumu Ukrainai, prezidentam Vladimiram Putinam brīdinot citas valstis, ka jebkurš mēģinājums iejaukties novedīs pie "sekām, kuras jūs nekad neesat redzējuši".

Piedņestra ir starptautiski neatzīta, de facto neatkarīga valsts (kopš 1990. gada) Austrumeiropā, kuras neatkarību atzinušas tikai daļēji atzītās Abhāzija un Dienvidosetija, un neatzītā Kalnu Karabaha. Piedņestra izvietojas pārsvarā Dņestras kreisajā krastā. Tās teritorija ir 4163 kvadrātkilometru, bet iedzīvotāju skaits — ap 555 000. Oficiālās valodas tajā ir moldāvu, krievu, ukraiņu. Tās galvaspilsēta ir Tiraspole un ANO atzīst Moldovas suverenitāti pār Piedņestras teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!