Foto: F64
Ārlietu ministrija (ĀM) ne noliedz, ne apstiprina publiski izskanējušās ziņas, ka Sudānā nolaupītie Latvijas piloti paši saviem spēkiem izbēguši no gūsta, vien uzsverot, ka "nepieraksta sev nopelnus ķīlnieku glābšanā", teikts ministra Ģirta Valda Kristovska (V) paziņojumā.

Tikmēr opozīcijā esošās apvienības "Par labu Latviju" deputāti pirmdien Saeimas Prezidijam iesnieguši pieprasījumu Kristovskim skaidrot Ārlietu ministrijas rīcību saistībā ar Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu atbrīvošanu. PLL uzskata, ka "sabiedrībai ir tiesības dzirdēt patiesību, nevis Kristovska stila melus". "Ja ķīlnieki no gūsta izkļuvuši pašu spēkiem, tad ministra rīcība - slēpjot patiesību un sagrozot informāciju - ir vērtējama kā necieņa pret Latvijas sabiedrību un jo īpaši Sudānā nolaupītajiem Latvijas pilsoņiem," norāda PLL.

,,Ārlietu ministrijas galvenais uzdevums Sudānas ķīlnieku krīzē bija atgādāt Latvijas pilsoņus Latvijā dzīvus un veselus. Šis uzdevums ir izpildīts," norāda ministrs. ĀM "netiecas pēc slavas un nepieraksta sev nekādus īpašus nopelnus ķīlnieku glābšanā, bet gan pilda savu pienākumu rūpēties par Latvijas valstspiederīgajiem", norādīts paziņojumā.

"Vienlaikus vēlos norādīt, ka tā ir ierasta prakse, ka detalizēta informācija par ķīlnieku glābšanu netiek sniegta, lai novērstu tās izmantošanu citos ķīlnieku sagrābšanas gadījumos," skaidro ministrs.

ĀM arī informēja, ka ANO Pasaules pārtikas programmas drošības ekspertu delegācija atkārtotā vizītē Rīgā bija ieradusies arī pagājušajā nedēļā, lai no nolaupītajiem pilotiem iegūtu detalizētu informāciju par nolaupīšanas apstākļiem un nolaupīšanā iesaistītajām personām.

Pagājušās nedēļas nogalē portāls "Kasjauns.lv" vēstīja, ka Sudānā nolaupītie Latvijas lidotāji no gūsta ir izlauzušies paši, kā trillerī - ar ieročiem rokās. Portālā rīcībā nonākusi versija, ka nekādas pilotu atbrīvošanas operācijas nemaz nav bijis.

Pirms tam ĀM informēja, ka ārkārtīgi svarīga loma Sudānā par ķīlniekiem sagrābto Latvijas pilsoņu glābšanas operācijas veiksmīgā norisē bija pašu nolaupīto pilotu profesionālajai sagatavotībai darbam ekstremālās situācijās, viņu drosmei un pašaizliedzībai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka trīs Latvijas pilotus Sudānas rietumos, Dienviddārfūrā novembra vidū nolaupīja kāds grupējums. Lidotāji ir no uzņēmuma "GM Helicopters" un strādāja ANO Pārtikas programmā, pārvadājot humānās palīdzības kravas.

Lai risinātu sarunas par Latvijas valstspiederīgo atbrīvošanu, uz Sudānu devās īpašie Latvijas pārstāvji – Ārlietu ministrijas un Drošības policijas Pretterorisma centra darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!