Foto: Arhīva foto

Lai uzturētu saikni ar latviešu diasporu, Ārlietu ministrija (ĀM) palielinās diplomātu skaitu ārzemēs, rīkos konkursus latviešu jauniešiem ārzemēs, kuros kā galvenā balva būs paredzēts brauciens uz Latviju, kā arī organizēs pasaules latviešu jauniešu tikšanos.

Šie un citi pasākumi minēti ĀM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par ministrijas sadarbību ar Latvijas diasporu 2013.-2015.gadam, ko otrdien ĀM prezentēja valdībā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) uzsvēris, ka izstrādātā sadarbības plāna mērķis ir ,,attieksmes maiņa, mūsu pašu gan valsts pārvaldē, gan arī tomēr sabiedrībā, kur mēs redzam ārpus Latvijas dzīvojošos cilvēkus kā neglābjamu zaudējumu - problēmu, nevis arī kā mums to vajadzētu redzēt - kā iespēju". „Daudzi, kuri ir ārpus Latvijas, tomēr pilnīgi noteikti Latvijai nav zuduši un, uzturot saikni ar viņiem, ir laba iespēja viņus kaut kādā brīdi redzēt atgriežamies ar jaunām zināšanām un jaunām iespējām," sacīja ministrs.

Kā četrus galvenos informatīvajā ziņojumā minētos ĀM darbības virzienus varot minēt latviskās identitātes un saiknes ar Latviju uzturēšanu, sniedzot atbalstu latviešu nedēļas nogales skolām valodas un kultūras kopšanai ārpus Latvijas robežām un atbalstot latviešu kopienas, biedrības un organizācijas ārvalstīs. Otrs virziens ir diasporas politiskās un pilsoniskās līdzdalības veicināšana, nodrošinot ārvalstīs dzīvojošajiem iespēju paust savu politisko nostāju un piedalīties vēlēšanās un tautas nobalsošanās.

Treškārt, paredzēts nodrošināt sadarbību ar diasporu ekonomikā, kultūrā, izglītībā un zinātnē, veicinot sadarbību ar ārvalstīs esošajiem Latvijas uzņēmējiem un intelektuālā potenciāla aizplūšanu aizstājot ar intelektuālā potenciāla aprites procesu, bet ceturtkārt, paredzēts nodrošināt atgriešanās veicināšanu, diasporas pārstāvjiem nodrošinot Latvijas valsts institūciju un pašvaldību informācijas pieejamību un komunikāciju par atgriešanās iespējām un arī ar reemigrāciju saistīto normatīvo regulējumu.

Ārlietu ministrs arī paudis nostāju, ka Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā tiks strādāts, lai pievērstu ES dalībvalstu uzmanību, norādot, ka diaspora un sadarbība ar to ir jautājums, par kuru ir nepieciešams diskutēt ES līmenī.

Ministrs arī norādīja, ka ĀM plānotā darbības plāna izpildei būs nepieciešami līdzekļi gan ziņojumā iekļauto darbības virzienu īstenošanai, gan konsulāro pakalpojumu nodrošināšanai Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs.

"Uz trīs gadiem nepieciešamā summa pilnvērtīgai pasākumu izpildei būtu aptuveni miljons latu, taču jārēķinās, ka tas nav tikai ĀM, tas ir starpministriju atbildības jautājums, noteikti klāt ir arī Izglītības un Zinātnes, kā arī Kultūras ministrijas devums, veidojot sadarbību ar diasporu", portālam "Delfi" par plānotajām izmaksām pasākumu īstenošanai sacīja Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!