Foto: LETA
Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) un Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis ar ASV Valsts departamenta īpašo sūtni holokausta jautājumos Duglasu Deividsonu vienojās, ka Ebreju kopienas īpašumu tiesību atjaunošanas vai kompensācijas jeb restitūcijas procesam Latvijā jābūt atklātam un to nedrīkst sasteigt.

Deividsons tikšanās laikā uzsvēra, ka viņa vizītes mērķis nav izdarīt spiedienu uz Latviju, bet gan apzināt pašreizējo situāciju un sniegt iespējamu atbalstu, portālu "Delfi" informēja ministrija. Deividsons piebilda, ka Latvija jau ir daudz sasniegusi īpašuma tiesību atjaunošanas jeb restitūcijas jomā un varētu būt piemērs citām valstīm. Par iespējamajiem risinājuma variantiem Latvijas valdībai ir jāvienojas ar Latvijas Ebreju kopienu, un tai obligāti nav jābūt kompensācijai naudas izteiksmē.

ĀM pārstāvji uzsvēra, ka īpašumu tiesību atjaunošanai vai kompensācijām Ebreju kopienai svarīga ir ne tikai Saeimas aktīva līdzdalība, bet arī sabiedrības atbalsts un izpratne.

ĀM un Deividsons bija vienisprātis, ka restitūcijas procesam jābūt atklātam un tas nedrīkst tikt sasteigts, un vienojās, ka sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem ir nepieciešams rast risinājumu ebreju īpašumu restitūcijai.

2009.gada jūnijā Latvija kopā ar 45 citām valstīm Prāgā pieņēma tā saucamo Terezinas deklarāciju, kura fokusējas uz holokaustu pārdzīvojušo labklājības nodrošināšanu, nekustamā īpašuma restitūciju, nolaupīto mākslas priekšmetu atgriešanu, arhīvu materiāliem, holokausta piemiņu, izglītību un pētniecību. Deklarācija nav juridiski saistoša, bet gan definē morāli svarīgus principus. 2010.gadā ir izstrādātas šo deklarāciju papildinošas vadlīnijas.

Duglass Deividsons Latvijā ieradies, lai apspriestu holokausta laikā atsavinātā ebreju kopienas un bezmantinieku īpašuma atdošanu. Viņam paredzētas vairākas tikšanās ar valsts amatpersonām.

Summa, kas tiek minēta ebreju kopienas īpašumu kompensēšanai, ir ap 30 miljoniem latu. Holokaustā cietušo ģimenes sagaida, ka Latvija šīs kompensācijas atlīdzinās, un pašlaik, kad valsts budžets ir pieņemts, tās grib atsākt sarunas, kas nebija iespējamas iepriekšējās valdības laikā, iepriekš skaidroja Kristovskis.

"Tā kā ebreju organizācijas nacistu okupācijas laikā tika iznīcinātas, tad ebreju kopiena nevarēja izmantot restitūciju pieprasīšanas laiku sākuma posmā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tagad, kad ebreju kopiena ir sevi atjaunojusi, ASV vēlme ir atbalstīt dialogu starp Latvijas valdību un kopienu, lai atrisinātu šos būtiskos jautājumus, kas saskan ar Prāgas pamatnostādnēm, ko pagājušā gada jūnijā atbalstīja Latvija, ASV un 41 cita valsts," iepriekš skaidroja ASV vēstniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!