Foto: F64

No šodienas, 7.marta, analīzes par jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19" tiks veiktas personām, kas atgriezušās no sešām valstīm, - Itālijas, Ķīnas, Dienvidkorejas, Irānas, Japānas un Singapūras, informēja Veselības ministrijā (VM).

Ministrijā uzsvēra, ka šīs ir valstis, uz kurām attiecināti īpaši piesardzības pasākumi. "Analīzes uz "Covid-19" personai tiks veiktas, ja viņa būs atgriezusies no Itālijas, Ķīnas, Dienvidkorejas, Irānas, Japānas un Singapūras un 14 dienu laikā būs parādījušies gripai līdzīgi simptomi. Ņemot vērā risku saslimt, VM aicina cilvēkus uz šīm valstīm nedoties. Jāņem vērā arī tas, ka pēc atgriešanās no minētajām valstīm bērnam 14 dienas būs jāpavada mājās karantīnā," uzsvēra ministrijā. Tāpat laboratoriskas analīzes uz "Covid-19" tiks veiktas visiem pacientiem ar smagiem akūtas respiratorās infekcijas simptomiem, kuri atrodas intensīvajā terapijā.

Vienlaikus, lai cilvēkiem analīžu veikšana būtu ērtāka, no šodienas laboratorisko izmeklējumu paraugu noņemšanai aizdomu gadījumos par saslimšanu ar "Covid-19" pie pacienta mājās visā Latvijā dosies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigāde vai ārstniecības personas no SIA "Centrālā laboratorija".

Iedzīvotājiem, kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās no "Covid-19" uzliesmojuma skartajām teritorijām parādās saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, - ir jāzvana uz tālruņa numuru "113". Šādi jārīkojas arī cilvēkiem, kuri ir noteikti par kontaktpersonām ar "Covid-19" infekcijas slimnieku un kuriem 14 dienu laikā parādās saslimšanas simptomi. NMPD nodos izsaukumu savai mediķu brigādei vai laboratorijas speciālistam, kuri pie pacientiem uz mājām dosies ar laboratorijas automašīnu un tāpat kā NMPD mediķi lietos aizsargtērpu.

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā aizdomas par jauno "Covid-19" koronavīrusu laboratoriski pārbaudītas 200 cilvēkiem, bet jauni infekcijas gadījumi nav konstatēti, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Pēdējā diennaktī pārbaudes veiktas vēl 14 cilvēkam. Visi rezultāti bijuši negatīvi, saslimšanu nekonstatējot.

Kopumā Latvijā ar aizdomām par "Covid-19" līdz šim izmeklēti 200 pacienti. No visiem viens izmeklējums bijis pozitīvs un sasirgusī sieviete pirmdien nogādāta Latvijas Infektoloģijas centrā, bet kopš otrdienas turpina ārstēšanos mājās. Sieviete, kas ir rīdziniece, sestdien, 29.februārī, ielidojusi no Minhenes, pirms tam ceļojot vīrusa skartajā Itālijas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!