Foto: LETA
"Veselības centrs 11" nav plānojis pārtraukt darbību un ārstniecības pakalpojumi tiks sniegti tik ilgi, cik iespējams, šodien pēc preses brīfinga par radušos ārkārtas situāciju, kad nesakārtotu nomas attiecību dēļ apdraudētas ap 6000 pacientu tiesības piekļuvei pie ģimenes ārsta, žurnālistiem sacīja medicīnas iestādes pārstāvis zvērināts advokāts Aldis Kalinks.

"Ja būs tiesas lēmums, tam pakļausimies, bet tagad neredzam iemeslu atbrīvot telpas," sacīja Kalinks.

Kā žurnālistiem pastāstīja SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Vineta Verika, kopš 2011.gada vidus, kad beidzies starp "Veselības centru 11" un "Rīgas namiem" noslēgtais nomas līgums, "Veselības centrs 11" nelikumīgi turpinājis telpas izmantot un "Rīgas namu" mudinājumus sakārtot nomas tiesību jautājumu ignorējis. Tāpat par šo laika periodu netikusi maksāta īre, un par telpu izmantošanu pēdējos divarpus gados "Veselības centram 11" "Rīgas namiem" būtu jāsamaksā ap 68 000 eiro.

"Veselības centrs 11" bija ēkas vienīgais nomnieks, no kā savukārt telpas īrējuši četri ģimenes ārsti.

Kā norādīja Verika, "Rīgas namiem" ir aizdomas par "Veselības centra 11" īpašnieku negodīgumu, iekasējot nomas maksu no ģimenes ārstiem, bet par ēkas izmantošanu nenorēķinoties tālāk, tālab "Rīgas nami" ir vērsušies policijā. "Tas gan ir mūsu pieņēmums, bet parasti šādās situācijās apakšīrnieki īres maksu maksā uzņēmumam, ar ko viņi ir noslēguši līgumu," stāstīja Verika.

Viņa paskaidroja, ka jautājumu nevar risināt civiltiesiskā ceļā, jo "Veselības namam 11" pagājušā gada nogalē ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Verika uzsvēra, ka nomas attiecību jautājuma risināšana ieilgusi, jo veselība ir sensitīva tēma. Jautājums aktualizēts tagad, jo "Rīgas nami" ir tikai šīs ēkas pārvaldītājs, un tā līdz 1.februārim bija jānodod Rīgas domes Īpašumu departamentam. "Tagad domei kā īpašniekam būs jālemj, ko darīt tālāk," sacīja Verika, uzsverot, ka par "Veselības centra 11" palikšanu ēkā tad, ja uzņēmums sāktu risināt situāciju, runāt vairs nevar. "Viņiem tas bija jādara agrāk," norādīja "Rīgas namu" pārstāve.

Savukārt "Veselības centru 11" pārstāvošais advokāts pastāstīja, ka Civillikums obligāti neparedz līguma noslēgšanu rakstveida formā. "Veselības centrs 11" esot izteicies par rakstveida līgumu, bet "Rīgas nami" neesot bijuši pretimnākoši. Advokāts uzsvēra, ka "Veselības centrs 11" ēkā ir investējis vairāk nekā 70 000 eiro, un būtu taisnīgi, ja šo kapitālieguldījumu "Rīgas nami" pielīdzinātu nomas maksai.

Toties Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte žurnālistiem norādīja, ka četriem ģimenes ārstiem, kam kā apakšīrniekiem ir nomas līgumsaistības ar "Veselības centru 11", tikusi piedāvāta iespēja turpmāk nomāt telpas Rīgas 1.slimnīcā, tomēr ārsti to nevēloties. "Mēs ļoti labprāt saņemtu informāciju, kur viņi savu praksi turpinās," sacīja Kondrāte. Pēc Rīgas domes Labklājības departamenta rīcībā esošajiem datiem, šo ārstu praksēs patlaban reģistrēti 5458 pacienti.

Viņa arī pavēstīja, ka iestādes vadība, pretendējot uz valsts Nacionālā veselības dienesta finansējumu, iespējams, ilgstoši maldinājusi atbildīgās Veselības ministrijas iestādes, kas, ja šīs aizdomas apstiprināsies, poliklīnikai var draudēt ar izslēgšanu no medicīnas iestāžu reģistra un darbības pārtraukšanu.

Kā liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija, SIA "Veselības centrs 11", kas izveidots 1995.gadā kā SIA bezpeļņas organizācija "Rīgas pilsētas mācību iestāžu darbinieku slimokase", bet 2004.gadā ierakstīts komercreģistrā kā SIA "Veselības centrs 11", kopš pagājušā gada oktobra pilnībā pieder SIA "Dziedniecība". "Veselības centra 11" valdē darbojas Aleksandrs Točiļenko.

Uzņēmums pēdējos gados strādājis ar zaudējumiem - 2012.gadā tie bijuši 38 422 eiro, 2011.gadā - 17 208 eiro, bet 2010.gadā - 30 893 eiro apmērā.

SIA "Dziedniecība", kas plašāk pazīstama ar zīmolu "MFD Veselības grupa", dibināta 1992.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 40 000 latu. "Dziedniecība" īpašnieki ir Natālija Točiļenko - 71,25%, Gaļina Muračkovska - 22,50%, Valentīna Briška - 4% un Albīna Fiļunova - 2,25%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!