Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta kavēšanās katru gadu to sadārdzina par 8% līdz 12%, šodien intervijā Latvijas Radio teica Saeimas apakškomisijas likumprojekta "Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta realizāciju" izstrādāšanai priekšsēdētājs Pēteris Apinis.
Apinis atkārtoti uzsvēra, ka apakškomisija ir apkopojusi priekšlikumus likumprojekta trešajam lasījumam, taču likumprojekts Saeimā tiks izskatīts tikai pēc 2002.gada valsts budžeta pieņemšanas. Tā kā komisijai ir jārēķinās ar minētajiem apstākļiem, tad esot ļoti iespējams, ka LNB būvniecības projekta realizācija par vienu līdz diviem gadiem novirzās no plānotā grafika, piebilda deputāts.

Apinis arī pauda pārliecību, ka kavēšanās ar atsevišķu lēmumu pieņemšanu, piemēram, ar trešās mobilo sakaru operatora licences izsoli Latvijā, samazinās plānotos ieņēmumus, sekojoši mazāk līdzekļus būs iespējams atvēlēt bibliotēkas projekta realizācijai. Šā gada 5.jūlijā Saeima pēc ilgām diskusijām un strīdiem, balsojot trīs reizes, ar 50 balsīm "par" un vienam deputātam atturoties, pieņēma LNB likumprojektu otrajā lasījumā.

Deputāti toreiz nolēma, ka LNB projekta realizācijai tiks izmantota puse no PVAS "Latvijas kuģniecība" privatizācijas ieņēmumiem, kā arī puse no trešā mobilo sakaru operatora licences pārdošanas ieņēmumiem.

Gatavojot likumprojektu trešajam lasījuma, atkal tapis ierosinājums LNB celtniecības finansēšanai ieviest arī obligātus mērķmaksājumus - Ls 0,001 par katru patērētās elektroenerģijas kilovatstundu un Ls 500 par katru Latvijā ievesto vieglo automašīnu, kuras muitas vērtība pārsniedz Ls 10 000.

Deputāts Jānis Urbanovičs ierosina obligāto mērķmaksājumu par elektroenerģiju aizstāt ar 10% pieskaitījumu spēkā esošajām akcīzes nodokļa likmēm alkoholiskajiem dzērieniem. Savukārt deputāti Ingrīda Ūdre un Juris Dobelis ierosina atteikties no mērķmaksājuma noteikšanas par elektroenerģiju.

Projekta realizācijai iecerēts izmantot arī speciālas loterijas ieņēmumus, kaut arī apakškomisijas priekšsēdētājs Apinis pauda bažas, vai tikai "loterijas izdevumi nebūs lielāki par ieņēmumiem". Projekta realizācijai izmantotā ārvalstu neatmaksājamā palīdzība, dāvinājumi un ziedojumi netiks aplikti ar muitas nodokli un citiem muitas maksājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!