Foto: F64
Valsts kasē aizņēmumus jaunās apkures sezonas sākšanai prasījušas Ventspils un Daugavpils novada pašvaldības, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pastāstīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

"Pašlaik pie mums ir vērsušās divas pašvaldības – Ventspils novada un Daugavpils novada pašvaldība," teica Āboliņš. Viņš gan pieļāva, ka vēl kādai pašvaldībai būs jālūdz aizņēmums kurināmā iegādei, taču precīzākas prognozes neizteica.

Viņš klāstīja, ka atļaujas pašvaldību aizņēmumiem izvērtē Pašvaldību aizņēmumu un garantiju kontroles padome, kuru pārrauga Finanšu ministrija. "Šī padome izvērtē visas pašvaldības saistības, galvojumus – gan tiešās, gan netiešās. Tikai tad, kad ir šīs padomes saskaņojums, Valsts kase aizdod naudu," paskaidroja Valsts kases pārvaldnieks.

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Aleksandrs Aizbalts aģentūrai BNS teica, ka pašvaldība no Valsts kases aizņēmās 20 tūkstošus latu. "Mēs gandrīz katru gadu ņemam aizdevumu šķeldas iegādei, jo, pērkot uzreiz visu partiju, kas paredzēta apkures sezonai, sanāk krietni lētāk, nekā iegādājoties daļu ik pēc pāris mēnešiem. Kā vienmēr, summa jāatdod gada laikā," norādīja Aizbalts.

Viņš pieļāva, ka aizņēmums tiks ņemts arī nākamgad. "Viss atkarīgs no iedzīvotāju maksātspējas. Cik daudz parādu sakrāsies pa ziemu un cik daudz tie nākamajā vasarā tiks dzēsti. Taču, visticamāk, arī nākamgad ņemsim aizņēmumu," sacīja pašvaldības izpilddirektora vietnieks.

Savukārt Ventspils novada pašvaldības finanšu nodaļas vadītāja Natālija Pavlova aģentūrai BNS atzina, ka pašvaldība no Valsts kases apkures sezonas sākšanai aizņēmās 150 tūkstošus latu. "Šo summu atdosim vairākos maksājumos no oktobra līdz nākamā gada septembrim," informēja Pavlova un piebilda – nav zināms, vai pašvaldība ņems aizņēmumu arī nākamajā gadā.

Jau vēstīts, ka pašvaldībām un siltumapgādes uzņēmumiem šogad kopumā būs pieejams viens miljons latu aizdevumiem kurināmā iegādei šīs apkures sezonas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!