Foto: stock.xchng
Rīgas apgabaltiesa šodien apmierināja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras pirms 15 gadiem iesniegto prasību, un no kādreizējā Jūrmalas uzņēmēja Andra Tiltnieka un viņa uzņēmuma "Dita" piedzina 150 000 latu zaudējumus.

Zaudējumi nodarīti, Jūrmalas domei savulaik samaksājot AS "Parex banka" Tiltniekam izsniegto 150 000 latu kredītu. Pēc šī iepriekš par neveiksmīgo nodēvētā galvojuma "Parex bankai" pienācās vērtīgi zemes gabali kāpu zonā, tostarp Bulduru 3.līnijā 1a, liecina aģentūras LETA arhīva dati. Pēc zemesgrāmatas datiem, patlaban šis īpašums reģistrēts uz bankas bijušā īpašnieka Valērija Kargina dēla Rema vārda.

Šodien pasludināto spriedumu 20 dienu laikā iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā, informēja tiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Aģentūrai LETA ar pašu Tiltnieku vai viņa interešu aizstāvjiem pagaidām nav izdevies sazināties.

Paša Tiltnieka vārds plašākai sabiedrībai kļuva zināms pagājušā gadsimta nogalē, kad prokuratūra tiesai nodeva krimināllietu par toreizējā Jūrmalas mēra Andreja Inkuļa apsūdzību nolaidībā saistībā ar to, ka viņš 1995.gada martā parakstīja galvojumu "Ditas" īpašniekam Tiltniekam, lai uzņēmējs no AS "Parex banka" varētu saņemt 150 000 latu kredītu.

Prokuratūra tolaik uzskatīja, ka ķīlas vērtība izrādījusies daudz mazāka par kredīta summu. Pēc dažiem mēnešiem Tiltnieks pārtraucis bankai maksāt kredīta procentus. Banka tiesas ceļā pēc parāda vērsusies pie galvotāja, Jūrmalas domes, un 1995.gada rudenī panākta atmaksa no domes līdzekļiem. Dome par labu bankai šķīrusies no vērtīgiem zemes gabaliem kāpu zonā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Apsūdzētā statuss šajā krimināllietā tika noteikts arī Tiltniekam, taču viņš netika tiesāts vienā lietā ar Inkuli, jo prokuratūrā pret viņu sāktā lieta tika izdalīta atsevišķā lietvedībā.

Kā informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne, lieta pret Tiltnieku tika sākta pēc tolaik spēkā esošā Latvijas Kriminālkodeksa 142.panta 3.daļas. Šis pants par krāpšanu, kas izdarīta nolūkā iegūt mantu lielā apmērā, savulaik paredzēja kā sodu piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 13 gadiem vai naudas sodu ar mantas konfiskāciju vai bez tās.

Krimināllieta gan tiesā nenonāca, jo pret Tiltnieku sāktais kriminālprocess izbeigts saskaņā ar tolaik spēkā bijušā Kriminālprocesa kodeksa 208.panta 2.daļu. Šis pants paredz pirmstiesas izmeklēšanas pabeigšanu, ja nav pierādīta apsūdzība un nav iespējams savākt papildu pierādījumus.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Inkuli Jūrmalas pilsētas tiesa 2000.gada 26.jūlijā attaisnoja nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Spriedumā tiesa norādīja, ka apsūdzība ir pretrunā ar lietas materiāliem. Tajā nav pierādīts, ka Inkulis būtu Jūrmalas domes deputātiem uzspiedis savu viedokli par nepieciešamību garantēt kredītu Tiltniekam. Savukārt jautājumā par to, kam bija jākontrolē kredīta atdošanas nosacījumi, tiesa norādīja uz Valsts kontroles atzinumu, kurā norādīts, ka par to bija atbildīga domes Revīzijas komisija, nevis Inkulis.

Inkulis sacīja, ka prokuratūra tolaik viņu attaisnojošo spriedumu apelācijas kārtībā nav pārsūdzējusi un tas stājies spēkā. To aģentūrai LETA apstiprināja arī Jūrmalas pilsētas tiesā.

Pakalne informēja, ka 1995.gadā prokuratūra vērsusies tiesā ar civilprasību Jūrmalas domes interesēs. Tiesvedība lietā apturēta 1999.gadā. Prasība celta, jo Jūrmalas dome iepriekš galvojusi par Tiltnieka uzņēmuma "Dita" kredītu "Parex bankā" un saskaņā ar galvojumu šo kredītu arī samaksājusi. Civilprasība iesniegta pašvaldības interešu aizstāvībai, lai piedzītu no Tiltnieka un viņa uzņēmuma pašvaldības viņa vietā samaksāto naudu.

Rīgas apgabaltiesas kancelejas vadītājs Sprukts aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka 6.oktobrī apgabaltiesa lēmusi atjaunot tiesvedību prokuratūras prasības lietā pret Tiltnieku un uzņēmumu "Dita".

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, Tiltnieks individuālo uzņēmumu "Dita" dibinājis 1991.gadā. Kā darbības veidi reģistrēta būvmateriālu, preču ražošana, celtniecība, projektēšana, lauksaimniecības produktu ražošana, pārstrāde un realizācija un citi. 1998.gadā "Dita" apgrozīja 61 329 latus un gadu noslēdza ar 9509 latu peļņu, taču pēc "Firmas.lv" datiem 1998.gada septembrī pasludināta uzņēmuma maksātnespēja. Uzņēmums "Dita" likvidēts 2007.gada maijā.

Pakalne sacīja, ka prokuratūra savu 1995.gadā iesniegto prasību joprojām uztur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!