Tiek apsvērta iespēja ilggadējo Valsts kases pārvaldnieku Aivaru Veisu pārcelt darbā uz Kultūras ministriju (KM), pastāstīja finanšu ministra Valda Dombrovska padomnieks Māris Sproga.
Finanšu ministrs ir saņēmis vēstuli no Latvijas Bankas, kurā norādīts, ka šā gada pirmo septiņu mēnešu laikā valsts ārējais parāds valūtu kursa svārstību rezultātā ir pieaudzis par 34 miljoniem latu. Kā norādījusi centrālā banka, šāds pieaugums radies tādēļ, ka nav sabalansēta valsts ārējā parāda valūtu struktūra.

Kā stāstīja Sproga, Latvijas Banka jau vairākkārt ir piedāvājusi savu palīdzību, lai optimizētu valsts ārējā parāda struktūru, tomēr Veiss kā Valsts kases pārvaldnieks, šos centrālās bankas ierosinājumus līdz šim neesot ņēmis vērā.

Līdz ar to ir pieauguši valsts parāda apkalpošanas izdevumi, kā rezultātā valstij ir nodarīti zaudējumi, atzīmēja Sproga.

Finanšu ministrs nenoliedz Veisa profesionālās spējas un uzskata, ka pašreizējais Valsts kases pārvaldnieks savas zināšanas varētu izmantot, vadot KM Budžeta un finanšu plānošanas departamentu.

Finanšu ministra ierosinājums ir iesniegts izvērtēšanai gan KM, gan Veisam. Pagaidām, kā sacīja Sproga, nav zināms, kurš varētu ieņemt Valsts kases pārvaldnieka amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!