Foto: DELFI
Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs veselības apdrošināšanas polisi izmantotu, lai segtu dārgus medicīniskus izmeklējumus vai operācijas, atklāj apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life Vienna Insurance Group SE" Latvijas filiāles ("Compensa Life") veiktā aptauja.

Aptuveni 40% respondentu savu polisi izmantotu zobārsta pakalpojumiem, bet vēl 30% - ārstēšanai slimnīcā.

Jautāti, kas ir svarīgākie pakalpojumi, kurus jāsedz veselības apdrošināšanas polisei, cilvēki norādījuši, ka polisei jāapmaksā uzturēšanās izmaksas slimnīcā, zobārstniecības pakalpojumus, pacientu obligātās iemaksas. Salīdzinoši augstā vietā ierindota arī iespēja saņemt bezmaksas medikamentus un iespēja ārstēt akūtas saslimšanas.

"Jāatzīmē, ka veselības apdrošināšanas polises būtība ir apdrošināties pret neparedzētiem gadījumiem, kas saistīti ar akūtām saslimšanām, nelaimes gadījumiem. Tomēr nereti cilvēki pie apdrošinātājiem meklē sociālo palīdzību, vēloties saņemt polisi, kura apmaksās jau hroniskas, zināmas kaites un kuru izmaksas ir ļoti augstas," stāsta "Compensa Life" Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Tomēr 72% iedzīvotāju dažādu iemeslu dēļ nav iegādājušies privātpersonu veselības apdrošināšanas polises – ceturtā daļa jeb aptuveni 24% uzskata, ka šis produkts ir pārāk dārgs, 16% atzinuši, ka darba devējs to neapmaksā un tāpēc polises nav, savukārt 12% nemaz nezina, ka šāda iespēja pašam iegādāties polisi pastāv, bet katrs desmitais norādījis, ka neplāno slimot, tāpēc polise nav nepieciešama.

"Acīmredzot, vajadzīgs laiks un nopietns izglītojošais darbs, lai pārliecinātu Latvijas iedzīvotājus, ka veselība ir tā pozīcija, kurai ģimenes budžetā jāatrod vieta jau savlaicīgi. Vienalga, kādā veidā tiek uzkrāts vai paredzēta nauda veselībai, tai tomēr ir jābūt, lai brīdī, kad cilvēks nonāk krīzes situācijā, viņam būtu vai nu polise, vai finansiāls drošības spilvens. Veselības stāvoklis ir tas, ko neviens cilvēks un nekādos apstākļos nevar ieplānot. Līdz ar to sniegtās atbildes, kas norāda uz cilvēka vēlmi ticēt savam stabilajam veselības stāvoklim, ir patiesi pārsteidzošas," norāda Gustsons.

Aptauja veikta šā gada janvārī interneta vidē. Tajā piedalījās 1043 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!