Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairāk nekā puse, jeb 59% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta vienotās Eiropas Savienības valūtas eiro ieviešanu, liecina jaunākā "Latvijas Fakti" veiktā iedzīvotāju aptauja, kuru trešdien prezentēja Latvijas Bankas organizētā ekspertu sarunā par eiro plusiem un riskiem.

Pilnīgi eiro ieviešanu Latvijā neatbalsta 35% iedzīvotāju, bet drīzāk neatbalsta vēl 24% iedzīvotāju.

"Latvijas Fakti" vadītājs Aigars Freimanis diskusijā norādīja, ka viena no aptaujas tendencēm ir, ka pieaugot iedzīvotāju vecumam, pieaug arī negatīvā nostāja pret eiro ieviešanu.

Jo izteikti bažas par turpmāko stabilitāti esot tieši pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkiem.

Aptauja arī parādot, ka iedzīvotāji visvairāk bažījas par iespējamo "cenu šoku", kas varētu sekot pēc eiro ieviešanas. To tikai pastiprinot arī publiskajā telpā izskanošās ziņas par cenu kāpumu citās valstīs, tāpēc cilvēki bažījas, ka tas pats notiks arī pie mums.

Tāpat, jo zemāks ir iedzīvotāju izglītības līmenis, jo lielāka nevēlēšanās viņiem ir redzēt eiro kā vietējo valūtu. Līdzīgi arī esot ar iedzīvotāju ienākumu līmenis – jo augstāks ienākumu līmenis, jo cilvēkiem mazāka eiro noliegšana, jo atalgojuma līmenis zemāks - skepse par eiro ir lielāka, skaidroja sociologs.

Aptauja arī uzrādījusi, ka vēl 21,9% iedzīvotāju eiro ieviešanu atbalsta, bet ne tuvākajos gados. Savukārt tikai 13,1% uzskata, ka eiro jāievieš pēc iespējas ātrāk, bet vēl 6% norādījuši, ka viņiem nav konkrētas atbildes.

Savukārt salīdzinot iedzīvotāju attieksmi pret eiro pēc to nacionalitātes, tad eiro ieviešanu atbalsta 37,9% latviešu un 31% cittautiešu, bet neatbalsta attiecīgi 55,8% latviešu un 63,5% cittautiešu.

"Latvijas Fakti" aptaujā pēc stratificētās nejaušības principa bija iekļauti 1009 respondenti.

Jau ziņots, ka valdības izvirzītais mērķis ir ieviest eiro ar 2014.gada 1.janvāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!