Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB) atbalsta Saeimas ceturtdien pieņemtos grozījumus likumā, kas ierobežo juridisko personu tiesības atvērt neierobežotu skaitu aptieku, informēja LFB prezidents Aigars Eniņš.
Viņš atzina, ka LFB viedoklis atšķiras no Latvijas aptiekāru asociācijas (LAA) viedokļa, kura uzskata, ka jaunās normas diskriminē aptieku īpašniekus un novedīs pie zāļu cenu paaugstināšanas. LFB turpmāk ierosinās arī ieviest likumdošanā normu, kas noteiktu 51% aptiekas īpašnieka juridiskās personas kapitāla piederību farmaceitam. Farmaceitu biedrības prezidents uzskata, ka jaunie likuma grozījumi veicinās nevis komerciālo, bet farmaceitiskās aprūpes kvalitātes konkurenci starp aptiekām un tādējādi ieguvējs būs aptiekas klients.

Komentējot iespējamo medikamentu cenu paaugstināšanos uz aptieku pārreģistrācijas rēķina, Eniņš izteicās, ka zāļu cenas tik un tā palielinātos aptieku ķēžu monopolistiskā diktāta dēļ.

Savukārt Latvijas aptieku savienības prezidente Dina Kurzemniece klāstīja, ka likuma grozījumi tuvākajā laikā neko nemainīšot, bet aptiekām individuāliem uzņēmumiem līdz ar komerclikuma spēkā stāšanos tik un tā vajadzēja pārveidoties par SIA, iemaksājot 2 tūkstošus latu pamatkapitāla daļu un apmaksājot arī citas formalitātes.

LAA gatavo un tuvākajā laikā iesniegs Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai aicinājumu neapstiprināt grozījumus farmācijas likumā. Parlamenta pieņemtie likuma grozījumi paredz, ka viena juridiskā persona var atvērt tikai vienu aptieku, bet aptieka - tikai divas filiāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!