Taisnīgas un sociāli atbildīgas sabiedrības veidošanai Latvijā svarīgs priekšnoteikums ir dalība ES. No mums pašiem ir atkarīgs, cik pilnīgi spēsim izmantot ES radītās iespējas. Valsts varas un pilsoniskās sabiedrības aktīva līdzdarbība, varas un tautas, dažādu sabiedrības grupu atsvešinātības pārvarēšana ir demokrātiskas attīstības galvenais priekšnoteikums. SC konsekventi aizstāvēs Latvijas intereses visās ES institūcijās, cīnīsies par vienlīdzīgu pieeju ES fondiem Latvijas uzņēmējiem, par vienādiem platību maksājumiem un subsīdijām lauksaimniekiem, iestāsies pret ES lielo valstu protekcionismu.
Sociālais taisnīgums un labklājība vienotā Eiropā

SC pamatuzdevums ir nodrošināt visiem vienlīdzīgas iespējas baudīt brīvības un ekonomiskās attīstības augļus, palīdzēt sociāli vājākajiem. SC atbalsta ES sociālās dimensijas nostiprināšanu, paaugstinot Latvijas konkurētspēju Eiropā un vienlaikus panākot bezdarba samazināšanu, veicinot nodarbinātību, investīcijas izglītībā un pētniecībā.

Jāizstrādā stingrāki ES normatīvie akti sociālajā jomā, tajā skaitā par minimālās algas, pensiju un pabalstu apmēru, kas nedrīkst būt zemāks par iztikas minimumu, par veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti, kā arī mājokļa politikas standarti. Tas ir efektīvākais veids, kā apkarot depopulāciju – galveno draudu Latvijas attīstībai.

SC atbalsta ES nodarbinātības pakta izstrādi. Bezdarba mazināšanai jāveido jaunas darba vietas, jāievieš modernas tehnoloģijas, tajā skaitā atjaunojamās enerģijas jomā. Jāstiprina ES normas administratīvā sloga mazināšanai uzņēmējiem, pirmām kārtām nodokļu administrēšanas jomā. Jāsamazina birokrātija ES struktūrfondu apguvē.

Pasaules finanšu krīze liecina, ka brīvais tirgus nespēj nodrošināt līdzsvaru starp privātā kapitāla un sabiedrības interesēm. SC kopā ar citām Eiropas kreisajām partijām atbalsta lielāku valsts lomu finanšu tirgus regulēšanā, lai nodrošinātu ekonomikas reālā sektora dalībnieku, īpaši mazo un vidējo uzņēmēju, kā arī kredītņēmēju interešu un tiesību aizsardzību.

Cilvēka tiesības – ES pamatvērtība

SC konsekventi cīnīsies par visu veidu diskriminācijas izskaušanu. SC iestājas par ES pretdiskriminācijas likumdošanas, pirmām kārtām Rasu direktīvas, efektīvu īstenošanu, izmantojot Eiropas Kopienas Tiesas sistēmu; par ES pievienošanos Eiropas Cilvēktiesību konvencijai; par juridiski saistošu dokumentu pieņemšanu minoritāšu tiesību un valodu daudzveidības jomā. SC atbalsta Eiropas pilsonības atzīšanu visiem ES pastāvīgajiem iedzīvotājiem, ieskaitot Latvijas nepilsoņus, un nepilsoņu tiesības piedalīties pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Eiropas Savienības attīstība

Virkne mūsdienu problēmu – drošība, transporta un enerģētikas attīstība, ekoloģija, migrācija, sociālā atstumtība – nav atrisināmas vienas valsts ietvaros. SC uzskata ES par efektīvu instrumentu šādu problēmu risināšanai.

SC atbalsta Eiropas Parlamenta kompetences paplašināšanu, stiprinot demokrātisko kontroli pār ES institūciju rīcību un lēmumiem. Jāstiprina ES kopējā ārējā un drošības politika un jānovērš iespējas atsevišķām dalībvalstīm, vadoties no šauriem iekšpolitiskiem apsvērumiem, bloķēt vai bremzēt ES ārējo attiecību attīstību.

Eiropas iedzīvotāju straujas novecošanas problēma jārisina, pilnveidojot sabiedrības interesēm atbilstošu legālu imigrāciju, vienlaikus stiprinot cīņu pret nelegālo imigrāciju un cilvēku tirdzniecību. SC iestājas par atvērtu Eiropu, kur netiek apšaubīta indivīda brīvība.

SC kopā ar citām Eiropas sociāldemokrātiskajām un kreisajām partijām strādās, lai veidotu drošāku un godīgāku Eiropu, kurā cilvēka intereses ir pirmajā vietā. Vienotai Eiropai ir jāpierāda mūsdienu sadalītajai un konfliktējošajai pasaulei, ka ir iespējama valstu savienība, kas balstīta uz indivīdu, tautu, valodu un kultūru daudzveidības atzīšanu un atbalstīšanu. SC iestājas par Eiropu, kas ir “vienota daudzveidībā”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!