Foto: LETA

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija 24. aprīlī apstiprināja konkursa rezultātus, piešķirot pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu 1,4 miljonu apmērā, lai atjaunotu 89 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas, portāls "Delfi" noskaidroja vietvarā.

Konkursā "Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2020. gadā", kurā pieteikumus varēja iesniegt līdz šā gada 14. februārim, pavisam tika saņemts 101 projekta pieteikums, kopsummā pieprasot pašvaldības līdzfinansējumu 1,7 miljonu eiro apmērā.

No iesniegtajiem projektiem 87 pieteikumi pieteikti "Lielajai programmai", kas paredzēta plašākiem restaurācijas darbiem. Savukārt "Mazajai programmai", kas paredz atsevišķu detaļu atjaunošanu, pieteikti 14 projekti.

Komisija nolēma, ka pašvaldības līdzfinansējums 43 025 eiro apmērā ir rezervēts desmit "Mazās programmas" projektiem, kuros iecerēta namu atsevišķu detaļu, piemēram, durvju, balkonu un vēsturisko elementu atjaunošana.

Kā piemēru pašvaldība minēja ēku Friča Brīvzemnieka ielā 7, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Šogad ar pašvaldības līdzfinansējumu būvei restaurēs vēsturiskās durvis un jumta daļu.

Savukārt "Lielajā programmā", kas paredz līdzfinansēt namu fasāžu, jumtu un citu no publiskās ārtelpas redzamo daļu atjaunošanu, komisija šogad apstiprināja 79 projektus, kuru īstenošanai paredzēts 1 356 974 eiro liels līdzfinansējums.

Fasādes atjaunošanu šogad veiks valsts nozīmes kultūras pieminekļa ēkai Buļļu ielā 16, bet jumtu atjaunos daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai Bruņinieku ielā 89. Tāpat vēsturisko koka ēkas fasādi paredzēts restaurēt namam Saldus ielā 3, jumtu mainīs arī valsts nozīmes kultūras pieminekļa koka ēkai Slokas ielā 41A.

Rīgas domes konkursu līdzfinansējuma piešķiršanai kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai rīko jau piekto gadu pēc kārtas. "Ja 2016. gadā namu īpašnieki ar pašvaldības līdzfinansējumu atjaunoja 20 ēkas, bet astoņi īpašnieki restaurēja kādu no ēkas detaļām, tad pagājušajā gadā ar pašvaldības līdzfinansējumu tika atjaunotas 75 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas," norāda pašvaldība.

Konkursā namīpašniekiem ir iespēja pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu ēkas atjaunošanas vai restaurācijas darbiem 50% apmērā, bet ne vairāk kā 20 000 eiro kultūras pieminekļa saglabāšanai, kā arī ne vairāk kā 5000 eiro ēkas elementu atjaunošanai vai restaurācijai.

Pašvaldības līdzfinansējums namīpašniekam tiek piešķirts kompensācijas veidā tikai pēc konkursā pieteiktā projekta īstenošanas un visu projekta ieviešanas izmaksu veikšanas no īpašnieka puses.

Ar konkursa rezultātiem ir iespējams iepazīties www.atjauno.riga.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!