Foto: DELFI
1983. gada maijā latviešu lidotājs Voldemārs (Valdis) Vanags ar lidmašīnu AN-2 aizmuka uz Zviedrijai piederošo Gotlandes salu, bet pēc gada, neskaidru motīvu vadīts, atgriezās Latvijā. "Delfi" turpina publikāciju sēriju par Vanaga pārdrošo lidojumu uz Zviedriju. Šajā publikācijā stāstām par sekām, kas sagaidīja Vanagu, 1984. gadā ierodoties Latvijā.

Vanags Latvijā negaidīti atgriezās 1984. gada 23. jūnijā. Zviedrijā viņš bija pavadījis nedaudz vairāk par gadu. Krimināllietas materiāli liecina, ka dažas dienas iepriekš, 20. jūnijā, Vanags ieradies PSRS vēstniecībā Stokholmā un izteicis vēlēšanos pēc iespējas ātrāk atgriezties dzimtenē.

Pēdējā brīdī divreiz maina lēmumu

“Bija tāda lieta. Todien es sēdēju PSRS konsulāta pieņemšanas telpās Stokholmā, kas atradās ārpus vēstniecības. Man bija pieņemamā diena. Pēkšņi bez klauvēšanas atvērās durvis, ienāca iekšā vīrietis un teica: mani sauc Valdis Vanags, palīdziet man atgriezties mājās,” portālam “Delfi” stāsta bijušais PSRS vicekonsuls Zviedrijā Dainis Zelmenis.

Viņš tobrīd bijis ļoti apjucis un uztraucies, vai tā nav zviedru mediju provokācija. “Es pieļāvu, ka aiz durvīm stāv fotogrāfi, kuri tik gaida, lai uztaisītu sensāciju “Čekists Zelmenis sagrābis nabaga Vanagu un ved prom”. Tādēļ sarunājām, lai viņš nākamajā rītā atnāk uz PSRS vēstniecību. Viņš arī atnāca, bet tur jau bija priekšā žurnālisti. Vanags ienāca vēstniecības teritorijā, nostājās aiz vārtiem un runājās ar žurnālistiem. Fotogrāfiem sanāca laba bilde – Vanags it kā stāv aiz restēm. Mēs sarunājām, ka tās dienas pēcpusdienā uz Tallinu ies padomju tirdzniecības kuģis “Augusts Kulbergs” un Vanags varēs ar to atgriezties mājās. Tomēr tam puisim ar nerviem nebija viss kārtībā,” atceras Zelmenis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!