Foto: Arhīva foto

Biedrība "Latgolys Saeima" ir nepatīkami pārsteigta, ka prokrieviskie aktīvisti par pamatu pašu izveidotajam "Latgales Tautas Republikas" karogam izmantojuši neoficiālo Latgales karogu, ko veidojis Latgales novadpētnieks Māris Rumaks.

"Latgolys Saeima" ir "šokēta, ka prokrieviskie politiskie spēki interpretē neoficiālo Latgales karogu", portālam "Delfi" sacīja biedrības valdes loceklis Andris Slišāns.

Biedrības pārstāvis arī atzīmēja, ka gan "Latgolys Saeima", gan karoga autors Latgales novadpētnieks Rumaks tieši neoficiālo karogu uztverot kā patriotisma simbolu un piederības zīmi Latgales reģionam, kas atrodas vienotā Latvijas valstī.

"1917.gada latgaliešu kongresā cīnījās par vienotu Latvijas valsti un latviešu tautu. Un šis, Māra Rumaka veidotais neoficiālais Latgales karogs, radīts nevis ar mērķi šķelt mūsu sabiedrību, bet gan papildināt Latvijas nacionālo kultūrvēsturisko mantojumu, uzsverot konkrētā reģiona kultūras bagātības," skaidroja Slišāns.

Līdz ar "Latgales Tautas Republikas" karoga izveidošanu iespējams gūt pārliecību, ka Latgalē darbojas prokrieviski spēki, kuri mēģina sašķelt sabiedrību, atzīmēja biedrības pārstāvis.  

Slišāns biedrības vārdā provokatoriem, kam nav saistības ar Latgali, pauda stingru nosodījumu, jo "mūsu sabiedrībā nav vietas tiem, kas kurina naidu, šķeļ  mūsu sabiedrību un ir nelojāli mūsu Latvijai.".

"Latgolys Saeima" gan pagaidām nedomā vērsties drošības iestādēs ar sūdzību, jo, lai gan Rumaka veidotais karogs tiek plaši izmantots Latgalē, tas tomēr nav oficiāls simbols. Taču Šlisāns pauda cerību, ka valsts drošības dienesti sodīs tos, kuri šo simbolu interpretē.

Slišāns portālam "Delfi" atzina, ka Latgales neoficiālais karogs iemieso latgaliešu identitāti un simbolizē Latgales piederību Latvijai, tāpēc nav saprotams, kā virs tā iespējams krievu valodā uzrakstīt "Latgales Tautas Republika".

Lai gan neoficiālais Latgales karogs izveidots nesen - pirmo reizi tas pacelts mastā 2010.gadā –, Slišāns apliecināja, ka to bieži izmantojot pašvaldības. Karogs tiek izlikts pie domei piederošajiem īpašumiem. Tāpat karogu izmantojot latgalieši, kas to nesājot nozīmītes veidā un novietojot automašīnās aiz priekšējā stikla. Tāpat arī tie, kuri ikdienā pie mājas izkarot Latvijas karogu, mēdzot pacelt arī Latgales neoficiālo karogu.

"Šis karogs Latgalē cilvēkus apvieno, šo karogu lieto gan latgaliski, gan citās valodās runājošie Latgales iedzīvotāji, tas ir simbols, kas parāda piederību Latgalei, tātad arī Latvijai," karogu raksturoja Slišāns.

Sociālajā tīklā publicētais "Latgales Tautas Republikas" karogs:

Foto: Publicitātes attēli

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka sociālajā tīklā "Facebook" publiskai apskatei ir izlikts jaunizveidots karogs, uz kura izvietots uzraksts "Latgales Tautas Republika", kā arī attēls ar iespējamo teritoriālo "Latgales Tautas Republikas" iedalījumu.

Drošības policija ir informēta par iepriekš minētajiem attēliem un veic pārbaudi savas kompetences ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!