Valdības komiteja pirmdien atbalstīja prostitūcijas ierobežošanas noteikumus, kas paredz aizliegt ar prostitūciju saistītu pakalpojumu sniegšanu ārpus dzīvojamajām telpām, kā arī telpās, kas atrodas 100 metru rādiusā ap valsts un pašvaldību iestādēm, baznīcām, skolām un citām iestādēm.
Saskaņā ar valdības noteikumu projektu, ar prostitūciju aizliegts nodarboties nepilngadīgai personai un personai, kurai nav veselības kartes. Personai atļauts piedāvāt vai sniegt seksuālos pakalpojumus par maksu tikai dzīvojamā telpā, kas ir tās īpašums vai par kuru tā ir noslēgusi īres līgumu.

Personai aizliegts piedāvāt vai sniegt seksuālos pakalpojumus par maksu, kā arī saņemt šos pakalpojumus telpās, kuras atrodas tuvāk par 100 metriem no izglītības un audzināšanas iestādes, baznīcas un kulta celtnes, kultūras un sporta iestādes, izklaides un atpūtas vietas, ārstniecības iestādes, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas. Šādus pakalpojumus aizliegts piedāvāt un saņemt arī telpās, kuras atrodas tuvāk par 100 metriem no ēkas vai būves, kurā izvietota valsts un pašvaldības iestāde vai kapitālsabiedrība, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu (akciju) pieder valstij vai pašvaldībai.

Prostitūcijas pakalpojumus aizliegts sniegt arī telpās, ja pret to iebilst citas personas, kuras dzīvo tajā vai mājā, kurā tā atrodas.

Saskaņā ar valdības noteikumu projektu personām aizliegts apvienoties grupās, lai piedāvātu un sniegtu seksuālos pakalpojumus par maksu, kā arī pieņemtu seksuālo pakalpojumu par maksu pasūtījumus.

Noteikumu projekts arī paredz, ka persona, kas nodarbojas ar prostitūciju, reizi mēnesī pārbauda veselību pie dermatovenerologa. Dermatovenerologs atzinumu par personas veselības stāvokli ieraksta veselības kartē.Personai aizliegts nodarboties ar prostitūciju ārstēšanās un medicīniskās vai seroloģiskās novērošanas laikā līdz dermatovenerologa atzinuma saņemšanai par klīnisku izveseļošanos.

Saskaņā ar noteikumu projektu seksuālos pakalpojumus aizliegts piedāvāt un reklamēt internetā, presē un citos sabiedrības saziņas līdzekļos (izņemot erotiska rakstura izdevumus), kā arī izmantojot citu personu starpniecību. Tāpat ir aizliegta jebkura trešās personas darbība, kas veicina prostitūciju.

Noteikumu projekts paredz, ka persona, kas nodarbojas ar prostitūciju, pēc klienta pieprasījuma uzrāda veselības karti.

Šo noteikumu izpildi kontrolēs Valsts policija un pašvaldības policija savas kompetences ietvaros. Veselības pārbaužu profesionālo kvalitāti ārstniecības iestādēs kontrolē Veselības inspekcija.

Savukārt par šo noteikumu neievērošanu vainīgās personas saucamas pie atbildības administratīvo vai kriminālo atbildību reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!