Foto: F64

Ar skaidrojošas kampaņas palīdzību Veselības ministrija (VM) nākamo divu gadu laikā vēlas panākt, lai pret infekcijām būtu vakcinēti vismaz 95% Latvijas iedzīvotāju, liecina VM izstrādātais Imunizācijas plāns 2012.–2014.gadam, ko otrdien atbalstīja valdība.

Kopš 2008.gada samazinās vakcinēto iedzīvotāju īpatsvars, un rādītāji dažādās slimību grupās ir zem 95% no iedzīvotāju skaita, piemēram, vakcinēto īpatsvars pret tuberkulozi 2010.gadā bija 94,4%, pret B hepatītu - 91,4%, difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu un poliomielītu - ap 92,2%.

Tāpēc VM iecerējusi paaugstināt iedzīvotāju informētību par imunizācijas nozīmi, drošību un efektivitāti, īpašu uzmanību veltot topošo vecāku izglītošanai.

Ministrija organizēs profesionālās kvalifikācijas pilnveides kursus imunizācijas jautājumos ģimenes ārstiem, pediatriem, medicīnas māsām un ārstu palīgiem, kā arī izstrādās vadlīnijas ģimenes ārstiem par to bērnu imunizāciju, kuriem nav zināma vai ir nepilnīga vakcinēšanas vēsture.

Pašlaik Latvijā vakcinē pret 13 infekcijas slimībām – tuberkulozi, difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu, B hepatītu, b tipa "Haemophilus influenzae" infekciju, pneimokoku infekciju, epidēmisko parotītu, masalām, masaliņām, vējbakām un cilvēka papilomas vīrusa infekciju.

Par valsts budžeta līdzekļiem, kompensējot 50% no vakcinācijas izdevumiem, pret gripu vakcinē personas, kas iekļautas augsta riska grupās. Vairākus gadus turpinās bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu augsti endēmiskajās teritorijās, kā arī bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu.

Imunizācijas plānu nākamajos gados plānots īstenot no VM piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Pasaules Veselības organizācijas ieteikumi liecina: ja vakcinācija pret infekcijas slimībām nesasniedz 95% iedzīvotāju, tad ar laiku zūd kolektīvā imunitāte pret šo infekcijas slimību un pieaug risks infekcijas slimību izplatībai sabiedrībā. VM skaidro, ka nepietiekamā vakcinācija ir saistīta ne tikai ar sociāli ekonomisko faktoru ietekmi, bet arī ar vakcinācijas pretinieku viedokļu popularizēšanu sabiedrībā, nepatiesu un zinātniski nepamatotu informāciju par vakcinācijas nozīmi un drošību.

"Imunizācija ir visefektīvākais infekcijas slimību profilakses līdzeklis, un tādējādi katru gadu tiek novērsti apmēram 30 000 dažādu infekcijas slimību gadījumu un vairāk nekā 100 nāves gadījumu bērniem," klāsta ministrija. VM arī atgādina, ka, ieviešot vakcināciju, Latvijā ir likvidēts poliomielīts, 2010.gadā Latvijā nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar masalām un masaliņām, par 96% samazinājusies saslimstība ar B hepatītu bērniem. Pirms vakcinācijas ieviešanas katru gadu ar šīm infekcijas slimībām slimoja vairāki tūkstoši bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!