Foto: Publicitātes attēli
Godinot ebreju glābējus Johannu un Žani Lipkes, kas nacistu okupētajā Latvijā Otrā pasaules kara laikā izglāba vismaz 55 cilvēku dzīvību, Latvijas Pasts sadarbībā ar biedrību "Žaņa Lipkes memoriāls" izdod īpašu pastmarku, informē Pasts.

Tajā iekļauta Lipku jaunības fotogrāfija uz fragmenta no Lipkēm Izraēlā par ebreju glābšanu pasniegtā diploma ebreju valodā (ivrit).

Pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks pirmdien Žaņa Lipkes memoriālajā muzejā, Mazajā Balasta dambī 8, Rīgā, no plkst. 10 līdz 19.

Plkst.13.30 interesentiem būs iespēja iepazīties ar Žaņa Lipkes topošo memoriālo muzeju vēl pirms tā oficiālās atklāšanas, uzzināt pastmarkas tapšanas ceļu, kā arī reālajā vidē – vietā, kur Lipkes īstenoja ebreju glābšanu, – uzklausīt viena no memoriāla idejas autoriem Māra Gaiļa un Lipku dzimtas pētnieka Mākslas akadēmijas mācībspēka Viktora Jansona stāstu par abām leģendārajām personībām.


Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas veidotā pastmarka Johanna un Žanis Lipke svinīgi tiks prezentēta nozīmīgā datumā – Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā. Savukārt pastmarkas prezentēšanas vieta – Žaņa Lipkes topošais memoriālais muzejs –vēl vairāk uzsver šīs dienas svarīgumu un izceļ to unikālo personību neatsveramo devumu, kurām veltīta pastmarka.

Jaunizdotās pastmarkas nominālvērtība ir 0,60 lati, un tā atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām uz valstīm ārpus Eiropas Savienības. Pastmarkas tirāža ir 200 000 eksemplāru.

Kopā ar pastmarku izdota arī pirmās dienas aploksne un speciālais zīmogs. Uz aploksnes attēlots Žaņa Lipkes memoriālā muzeja ēkas fragments, kas būvēta uz Lipku pēcteču zemes Ķīpsalā un simboliski atgādina zvejnieku un jūrnieku darvotu melnu šķūni, idejiski un vizuāli sasaucoties ar Noasa šķirstu – dzīvības patvērumu. Savukārt speciālais zīmogs memoriāla ēku parāda grafiskā veidā.

Žanis (īstajā vārdā — Jānis) Lipke (1900–1987) ir pazīstamākais latvietis ebreju glābējs Otrā pasaules kara laikā. Kopā ar dzīvesbiedri Johannu (1904–1990) nacistu okupētajā Latvijā viņš izglāba vismaz 55 ebrejus, vēlāk saņemot Izraēlas kneseta izveidotā Holokausta izpētes centra un muzeja "Yad Vashem" 1953.gadā nodibināto goda titulu "Taisnīgais starp tautām" un medaļu ar uzrakstu "Kas izglābis viena cilvēka dzīvību, tas izglābis pasauli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!