Foto: DELFI
Izvērtējot Rīgas domes saistošos noteikumus, kas paredz biļešu cenu diferencēšanu Rīgas sabiedriskajā transportā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) secinājusi, ka, nosakot atšķirīgas biļešu cenas, Rīgas dome ir pārkāpusi cilvēku vienlīdzības principu, kas ir viena no cilvēku pamattiesībām.

"Šis princips liedz valsts institūcijām izdot tādas normas, kas bez saprātīga pamata pieļauj atšķirīgu attieksmi pret personām, kuras atrodas vienādos apstākļos," norāda VARAM.

Ministrijas ieskatā, vairākas Rīgas domes saistošajos noteikumos iekļautās normas ir prettiesiskas, jo, nosakot atvieglojumus tikai Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, Latvijas iedzīvotāji tiek diskriminēti pēc to dzīvesvietas.

Tāpat VARAM norāda, ka ir grūti atrast precedentu, kas līdzinātos "Rīgas Satiksmes" un Rīgas domes iecerētajam sabiedriskā transporta cenu pieaugumam, kas pārsniedz 60% no līdzšinējām brauciena cenām. Ministrija atgādina, ka arī 2014. gadā "Rīgas Satiksmei" paredzēta pašvaldības budžeta dotācija 59 miljonu latu jeb 85 miljonu eiro apmērā. Šīs dotācijas apmērs ir līdzvērtīgs vai pat pārsniedz citu lielāko Latvijas pilsētu kopējo budžetu, piemēram, Daugavpils budžets šogad bijis 58 miljoni latu, bet Liepājas - 55 miljoni latu.

VARAM ieskatā, ir nepieciešams "Rīgas Satiksmes" darbības izvērtējums un Rīgas Domei ir jāprecizē izdotie noteikumi.

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) jau paziņojis, ka pašvaldība atkārtoti pieņems saistošos noteikumus to pašreizējā redakcijā. "Varu nomierināt visus - rīdziniekiem atlaides būs," norāda mērs.

Nepieciešamības gadījumā Rīgas dome esot gatava vērsties Satversmes tiesā pret VARAM, kā arī sniegt tiesā prasību pret vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītāju Danielu Pavļutu, kura lēmums atcelt diferencētās biļešu cenas Rīgas pašvaldībai radīšot zaudējumus. 

"Delfi" jau daudzkārt ziņoja, ka, aizbildinoties ar vēlmi veicināt dzīvesvietas deklarēšanu Rīgā, galvaspilsētas pašvaldība ir nolēmusi no nākamā gada 1. janvāra diferencēt sabiedriskā transporta biļešu cenas, tās paaugstinot līdz 1,20 eiro par braucienu un vienlaikus Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem nosakot braukšanas maksas atvieglojumu 50% apmērā. Ņemot vērā milzīgās rindas pēc "Rīdzinieku kartēm", kas dos iedzīvotājiem tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem, pirmdien galvaspilsētas mērija paziņoja, ka nosaka divus mēnešus ilgu pārejas periodu, kas nozīmē, ka 2014. gada janvārī un februārī arī ārpus Rīgas deklarētie iedzīvotāji autobusos, tramvajos un trolejbusos varēs braukt, maksājot par braucienu 0,6 eiro jeb 42 santīmus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!