Foto: Valsts kanceleja

Pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņam pietuvinātajiem ir sagatavotas plašas un dziļas starptautiskas sankcijas, kas ir visas demokrātiskās pasaules skaidrs signāls Putinam, otrdien, 22. februārī, preses konferencē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Preses konferences sākumā Kariņš norādīja, ka Latvija ilgstoši dzīvojusi lielā spriedzē, uzdodot virkni jautājumu – vai Putins iebruks Ukrainā, vai Eiropas Savienība (ES) un NATO turēsies kopā, vai mēs Latvijā esam drošībā.

"Šodien daudz kas ir noskaidrojies. Pirmkārt, redzam, ka ar Putina karaspēku ievešanu Donbasā, Ukrainas suverēnā telpā, iebrukums notiek, bet ES un NATO ne tikai turas kopā vārdos, bet straujā tempā pieņem virkni sankciju pret Putinu un viņam pietuvinātām personām," pauda Kariņš.

Tāpat viņš norādīja uz Vācijas kanclera Olafa Šolcs otrdien paziņoto, ka viņš aptur gāzesvada "Nord Stream 2" sertifikācijas procesu. "Latvija ilgstoši argumentēja, ka šādas sankcijas būtu jāpieņem," piebilda Kariņš.

Premjerministrs arī informēja, ka plašas sankcijas paredzētas pret virkni personu un Krievijas finanšu sektoru."Šīs ir tikai pirmās sankcijas. Kaut ļoti plašas un dziļas, tomēr nepieciešamības gadījumā ir sagatavotas arī nākamās sankcijas," teica Kariņš.

Vaicāts, vai bez starptautiskajām sankcijām Latvija apsver iespējas ieviest kādas valsts mēroga sankcijas pret Kremlim pietuvinātām personām, Kariņš uzsvēra, ka efektīvākās sankcijas ir starptautiski noteiktās. "Pieliekam pūles, lai strādātu ar partneriem ES un NATO, nosakot vienotas plašas sankcijas, kas ir efektīvas. Mērķis ir padarīt Putinam aizvien grūtāk pieņemt lēmumu par militāras agresijas turpināšanu pret brīvu un neatkarīgu valsti," pauda Ministru prezidents.

Runājot par sankcijām, Kariņš aicināja nošķirt Krieviju no Putina. "Krievija ir burvīga valsts, bet Putins ir tās vadītājs, kurš pieņem lēmumus par agresiju un aneksiju. Ja runājam par agresiju, par apdraudējumu pasaules drošībai, ir jārunā par Putinu," uzsvēra Kariņš.

Viņš arī akcentēja, ka Ukraina ir liela, lepna un patriotiska valsts, kas tostarp ir labi apbruņota. "Putinam šodien tiek raidīts skaidrs signāls no visas demokrātiskās pasaules. Demokrātiskās valstis saka, ka šis nav pieņemami," sacīja premjers.

Tāpat Kariņš uzsvēra, ka Latvija ir drošībā, jo mūsu valstij ir partneri, uz kuriem varam paļauties, kā arī Latvija var paļauties uz sevi, jo valstij ir profesionāli karavīri un zemessardze, bruņojums un desmit NATO valstu karavīru klātbūtne.

Jau vēstīts, ka Lielbritānija piemērojusi sankcijas piecām Krievijas bankām un trim oligarhiem, iesaldējot to Apvienotajā Karalistē esošos aktīvus un aizliedzot ceļot uz Lielbritāniju, paziņojis premjers Boriss Džonsons.

Premjerministrs uzrunā britu parlamentā sacīja, ka tā ir sankciju "pirmā daļa", raksta "Sky News". Šīs sankcijas ir reakcija uz pirmdien Krievijas izziņoto "Luhanskas Tautas Republikas" un "Doņeckas Tautas Republikas" neatkarības atzīšanu un Krievijas spēku ievešanu šajos reģionos.

Piecas Krievijas bankas, pret kurām vērstas sankcijas, ir "Rossija", "IS Bank", "General Bank", "Promsvyazbank" un "Black Sea Bank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!