Foto: LETA
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valde atbalsta mediķu profesionālo organizāciju izvirzīto veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisijas pieprasījumu, informēja asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Sākotnēji demisiju pieprasīja Latvijas Ārstu biedrība, taču vēlāk tai pievienojās arī Latvijas Māsu asociācija (LMA), Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA).

Ģimenes ārstu asociācija pārmet, ka "šajā krīzes situācijā valstī nav darīts pietiekami, lai medicīnas personāls justos atbalstīts un būtu radīta uzticamība ministra pieņemtajiem lēmumiem".

Tāpat tiek izcelts fakts, ka solīto 10% vietā mediķu atalgojuma pieaugums 2022. gadā būs vien 4,5%. Lai arī mediķu atalgojuma kāpums pēdējos gados ir noticis, asociācijas vērtējumā, tas esot nepietiekams, "ņemot vērā sākotnēji zemos darba algas izejas rādītājus". "Un šobrīd, kad viss krīzes smagums tiek nests uz medicīnas profesionāļu pleciem, nenodrošinot tos pašus 10% algas pieaugumu nākamgad, ir necieņas izrādīšana veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem," pausts asociācijas paziņojumā.

Asociācija kā "stingri neapmierinošu" vērtē informācijas apriti. Asociācijas vērtējumā, komunikācija ir saraustīta, izmaiņas normatīvajos aktos netiekot laicīgi paziņotas, turklāt rodas apjukums gan pacientu, gan ārstu vidū, veidojot nepārtrauktus pārpratumus un konfliktsituācijas. Savukārt svarīgi lēmumi tiekot pieņemti, nesaskaņojot tos ar nozares izpildītājiem, bet izplatot tos masu medijos vēl pirms gala lēmuma pieņemšanas un atbildīgo institūciju informēšanas.

Asociācijas ieskatā, Covid-19 vakcinācijas pasākumi, kas tika ieviesti tikai no oktobra, bija jāievieš jau gada sākumā - gan motivējošāks atalgojums ģimenes ārstiem par vakcinācijas veikšanu, gan prasības darba vietās ar augstu inficēšanās risku, gan izglītojošie pasākumi un ērta, saprotama izbraukuma vakcinācija sabiedrībai.

"Veselības aprūpes krīze ir sekas novilcinātiem un novēloti pieņemtiem lēmumiem," pausts asociācijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka, lai gan veselības ministrs šonedēļ valdībā nevirzīs mediķu mobilizācijas rīkojumu, mediķi turpinās uzturēt prasību par ministra demisiju, LTV sacīja LJĀA valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs.

Arī LMA viceprezidente Ilze Ortveina līdzīgi teica, ka pēc trešdien notikušās Veselības ministrijas Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdes aizvien nesaskata turpmākas sadarbības iespējas ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!