Foto: Shutterstock

Ikdienas biroju sarakstēs ierastā emocijzīme "īkšķis uz augšu" var tikt interpretēta kā rakstiska vienošanās, izriet no Rīgas apgabaltiesas Civillietu kolēģijas publiski pieejamā anonimizētā sprieduma.

Konkrētajā lietā tika skatīta kāda darbinieka sūdzība par atlaišanu. Prasība tika apmierināta daļēji.

Viens no strīdus punktiem lietā bija tas, ka darba dēvējs "Slack" platformā bija norādījis, ka darbinieki trešdien pienākumus veiks darba vietā. Prasītājs uz šo ziņu bija reaģējis ar emocijzīmi "īkšķis uz augšu", kas, tiesas ieskatā, uzskatāma par rakstisku vienošanos. Savā spriedumā tiesa atsaucas uz Civillikuma 1505. pantu, kurā norādīts, ka, "ja rodas šaubas par vārdu nozīmi, jāievēro to jēgums un darījuma dalībnieku skaidri izsacītais vai kā citādi izrādītais nodoms".

Šo atziņu tiesa pamato arī ar Kembridžas vārdnīcu, kurā šī emocijzīme tiek interpretēta kā "kaut kā apstiprinājums". No sprieduma arī izriet, ka prasītāja ieņemtais amats bijis tāds, ka viņš nav varējis nezināt, ko šī emocijzīme nozīmē.

Jāpiebilst, ka vien šī gada jūnijā arī Kanādas tiesa secināja, ka šī emocijzīme var nozīmēt līguma slēgšanu, vēstīja "The Guardian". Šajā lietā kāds fermeris bija spiests samaksāt vairāk nekā 60 000 dolārus par līguma izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!