Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš bijis pārsteigts par Krievijas Ārlietu ministrijas kritiku saistībā ar leģionāru pieminekļa atklāšanu Lestenē un Valsts prezidentes uzstāšanos BBC programmā "Hard Talk".
Bērziņš piektdien žurnālistiem pauda, ka Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis jau iepriekš paziņojis, ka viņa līdzdalība pasākumā Lestenē nekādā ziņā nav saistīta ar nacistisko ideoloģiju. Savukārt Valsts prezidentei tāpat kā jebkurai citai amatpersonai ir tiesības paust savu viedokli starptautiskā telekanālā.

Ministrs sacīja, ka, pārņemot Eiropas Padomes prezidentūru Strasbūrā, ticies ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Aleksandru Avdejevu un vienojies par to, ka Latvijas prezidentūra neietekmēs divpusējās attiecības, un Krievijas pārstāvji, uzstājoties Strasbūrā, šo vienošanos arī ievērojuši.

"Tas man bija pārsteigums," teica Bērziņš, atzīstot, ka katras valsts ārlietu ministrija var sniegt jebkuru paziņojumu par jebkuru jautājumu.

Viņš arī uzsvēra, ka Latvija turpinās stingri un principiāli veidot tālākās attiecības atdalīti no prezidentūras EP, kuras dalībvalsts ir arī Krievija.

"Mēs esam stingri un principiāli, godīgi un atklāti. Tie ir principi, uz kuriem mēs balstāmies attiecībās ar Krieviju, arī ar jebkuru citu valsti," pauda Bērziņš.

Viņaprāt, attiecības ar lielo kaimiņvalsti EP prezidentūras dēļ nevar palikt labākas vai sliktākas, jo Strasbūrā ar Avdejevu panākta vienošanās divpusējās attiecības izskatīt atsevišķi. Latvija turpinās divpusējo attiecību veidošanu ar Krieviju, vienlaicīgi pildot savus pienākumus kā EP prezidējošā valsts.

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) izteikusi asu kritiku par latviešu leģionāru pieminekļa atklāšanu Lestenē un valsts līdzekļu piešķiršanu šī pieminekļa celtniecībai, kā arī izteikusi pārmetumus par Valsts prezidentes interviju televīzijai BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!