Foto: DELFI
Lai protestētu pret 2011.gada budžeta pieņemšanu, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ceturtdien no plkst.8.15 līdz plkst.9.30 aicina visus Latvijas iedzīvotājus uz protesta piketu pie Ministru kabineta, informē LBAS.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā portālam "Delfi" apliecināja, ka LBAS pikets ir pieteikts pašvaldībā un tā rīkošanai nav šķēršļu. Pieteikumā norādīts, ka pasākumā piedalīsies 500 cilvēki. Lai gan pikets nav pieteikts likumā noteiktajā laikā - desmit dienas pirms pasākuma, šoreiz ir izņēmuma gadījums, jo LBAS nevarēja iepriekš paredzēt, kādi būs valdības lēmumi un kad valdība turpinās izskatīt budžeta projektu, norādīja domē.

Piketā LBAS izvirzīs valdībai prasību saglabāt samazināto 10% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi medikamentiem, elektroenerģijai un siltumenerģijai, paaugstinot nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), piemērot neapliekamo minimumu par katru ģimenes locekli un saglabāt ģimenes valsts pabalstu katrā ģimenē. LBAS arī ir kategoriski pret darba ņēmēja sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes paaugstināšanu par 2% bez saskaņošanas ar sociālajiem partneriem.

LBAS, iepazīstoties ar valsts budžeta projektu, pauž nostāju, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumi skar katru Latvijas iedzīvotāju un pazemina viņu, it sevišķi ģimeņu ar bērniem, maksātspēju, tādēļ iebilst pret šāda budžeta pieņemšanu.

"Pretēji tam, ka valdība pirms vēlēšanām valsts izdevumu mazināšanu uzskatīja par prioritāti un solīja nepalielināt nodokļus, diemžēl 2011. gada budžeta konsolidācijai tā paredz par 70% palielināt nodokļu ieņēmumu daļu un tikai par 30% samazināt izdevumus. Skaidri redzams, ka šobrīd valdība konsekventi neturpina veikt strukturālās reformas un nesamazina ministriju izdevumus," paziņojumā norāda LBAS.

Arodbiedrības kategoriski iebilst pret PVN likmes celšanu elektroenerģijai no 10% uz 22%, norādot, ka "tas ir necilvēcīgi bargs un nepārdomāts priekšlikums". LBAS norāda, ka 1.oktobrī parāds par siltumenerģiju pašvaldībās bija vairāk nekā 15 miljoni latu, kas liecina, ka Latvijas iedzīvotāji jau šobrīd nespēj samaksāt esošos rēķinus par siltumenerģiju.

Arī pārējo samazināto PVN likmju celšana, piemēram, dabasgāzei, grāmatām, laikrakstiem, medikamentiem krasi samazinās iedzīvotāju labklājības līmeni, norāda arodbiedrības.

"Paralēli PVN likmes celšanai medikamentiem, valdība nekautrējas samazināt finansējumu kompensējamiem medikamentiem un medicīnas pakalpojumiem. Valdības plānos ietilpst valsts finansēto budžeta vietu studentiem samazināšana, no 2011./2012. mācību gada nefinansējot sociālo zinātņu studiju vietas, un šādi lēmumi tiek pieņemti bez nozaru vajadzību un šādas rīcības seku izvērtēšanas," norāda LBAS.
Arodbiedrības arī norāda, ka nodokļu izmaiņas darbiniekiem - iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) nelielais samazinājums, neapliekamā minimuma un minimālās darba algas palielināšana - nespēs segt PVN likmju celšanas radītos izdevumus, un "tādējādi šādas nodokļu politikas izmaiņas neapšaubāmi būs jūtams robs katras ģimenes budžetā". Tāpat sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes paaugstināšana tieši uz darba ņēmēja rēķina nekad nav bijusi valdības un sociālo partneru dienaskārtībā. Līdzīgs pavērsiens ir lēmums par ģimenes valsts pabalsta noņemšanu par katru bērnu. "Šādi lēmumi skaidri parāda, ka 2011.gadā lielākais slogs tiek uzlikts uz jau tā maksātnespējīgās Latvijas sabiedrības pleciem," uzskata LBAS.

Arodbiedrības arī atgādina, ka par samazināto PVN likmju saglabāšanu dažas nedēļas pirms 2011.gada valsts budžeta izstrādes LBAS ar valdībā esošajām politisko partiju apvienībām parakstīja Saprašanās memorandus, kuros tika pausts atbalsts samazināto PVN likmju saglabāšanai 10.Saeimas laikā. "Diemžēl parakstītās vienošanās tiek ignorētas. Šāda valdībā esošo politisko partiju rīcība liecina vai nu par partiju nespēju veikt pareizus aprēķinus attiecībā par valsts ekonomisko situāciju, vai arī par partiju ieceri vienošanās nemaz nepildīt," norāda LBAS.

Neskatoties uz to, ka ir izstrādāts plašs "ēnu ekonomikas" apkarošanas plāns, no tā nākamajā gadā valdība plāno iegūt tikai 15 miljonus latu, tajā pat laikā no PVN likmes celšanas elektroenerģijai plānots iegūt 14 miljonus latu. "Uzskatām, ka ēnu ekonomikas apkarošanai valsts budžetā ir jāsniedz krietni lielāks ieguvums," uzsver arodbiedrības. LBAS uzskata, ka valdības plānotās nodokļu izmaiņas un citi konsolidācijas pasākumi neveicinās legālās ekonomikas izaugsmi, bet arvien vairāk stimulēs "ēnu ekonomikas" pieaugumu un iedzīvotāju emigrāciju.

LBAS norāda, ka valdība 2011.gada budžeta sastādīšanā pieļauj vēl vienu kļūdu – tā neveic vidējā termiņa (trīs gadu) valsts budžeta plānošanu, kas, pēc sociālo partneru domām, nodrošinātu vienmērīgāku nodokļu politiku un veicinātu straujāku tautsaimniecības un nodarbinātības izaugsmi.

Jau ziņots, ka valdība plāno nākamgad budžetu izdevumus samazināt par 88,8 miljoniem latu, ieņēmumus palielināt par 156,96 miljoniem latu, bet, nepalielinot sociālās apdrošināšanas iemaksas daļu pensiju 2.līmenī, valsts iegūs vēl 44,9 miljonus latu, ko arī plāno ieskaitīt konsolidācijas pasākumos.

Valdības koalīcija sestdien vienojās palielināt neapliekamo minimumu no 35 latiem līdz 45 latiem, nodokļu atvieglojumu par apgādībā esošo personu - no 65 uz 70 latiem, minimālo algu - no 180 līdz 200 latiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli samazinās no 26% līdz 25%, bet sociālās apdrošināšanas iemaksas paaugstināt no 33,09% līdz 35%, un pieaugums būs uz darba ņēmēju rēķina – viņi maksās 11% no algas pašreizējo 9% vietā, bet darba devēja daļa nemainīsies.

Savukārt piektdien valdība nolēma palielināt pievienotās vērtības nodokli no 21% uz 22%, bet PVN samazinātas likmes – no 10% uz 12%. Savukārt, elektrībai nākamgad plānots piemērot pilnu likmi, nevis samazināto, kā tas ir pašlaik.

Nolemts arī dubultot "mājokļa nodokli". Mājokļa nodokļa likme pašlaik ir atkarīga no īpašuma kadastrālās vērtības - ēkām ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu tā ir 0,1% no kadastrālās vērtības, ar vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu – 0,2%, ar kadastrālo vērtību virs 75 000 latu – 0,3%. Izmaiņas paredz, ka nākamgad likmes dubultos un tās būs attiecīgi 0,2%, 0,4% vai 0,6% no kadastrālās vērtības.

Valdība turpina saspringtu darbu pie nākamā gada budžeta projekta, kuru cer iesniegt Saeimā jau 7.decembrī. Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi iepriekš paredzēja nākamā gada budžeta konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā, par šo skaitli arī panākta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Valsts budžeta deficīts nākamgad nedrīkst pārsniegt 6% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!